Danska polisens presskonferens
Foto: TT/Tom Wall/Sverigesradio/Natacha López

Ubåtsägaren håller fast vid sina uppgifter

"Det är positivt att polisen funnit Kim Wall"
1:22 min

Att Köpenhamnspolisen nu bekräftar att den sargade kropp man hittade i måndags är den svenska journalisten Kim Wall ändrar inte den misstänkte ubåtsägares redogörelse för det som hände när Kim Wall dog.

Det säger mannens försvarsadvokat Betina Hald Engmark.

– Min klient och jag tycker bara det är positivt att det kommit ett klargörande kring att liket polisen funnit är Kim Wall, säger försvarsadvokaten Betina Hald Engmark till dansk TV2.

Den häktade ubåtsägaren fortsätter alltså neka till brottsanklagelserna och hävdar att det skedde en olycka ombord på hans privatbyggda ubåt den 10 augusti i samband med att frilansjournalisten Kim Wall var med för att göra ett reportage.

Polisen bekräftade alltså i morse att en DNA-analys visat att den kropp man funnit vid ön Amager, som delvis tillhör Köpenhamn, är Kim Wall.

Man har också funnit hennes blod ombord på den misstänktes ubåt.

Polisen uppgav dessutom att den misstänkte fäst någon slags metallföremål vid kroppen för att den inte skulle flyta upp till ytan.

Dansk polis har i dag fortsatt söka med dykare och på land efter andra spår kopplade till fallet och man genomför också flera förhör och tittar närmare på tips man fått in från allmänheten.

Ubåtsägaren sitter häktad åtminstone till den 5 september när rättegången mot honom är planerad att dra igång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".