Mörkhårig kvinna med glasögon på en infälld bild på en annan bild med kravallutrustade poliser på rad en kväll.
Foto: Simeon Ogén/TT
Skåne

Polisfackets ordförande: Situationen är akut

Sophia Willander, Polisförbundet Syd: Måste få in poliser som lämnat
7:29 min

För få poliser, poliser som lämnar yrket, poliser som inte har rätt kunskap för att utföra sina arbetsuppgifter. Bilden som målas upp  av svensk polis är mörk just nu.
– Visst fasen har vi en poliskris i landet, säger Sophia Willander, ordförande i polisfacket.

Sophia Willander, ordförande i Polisförbundet Syd är mycket kritisk till den situation som svensk polis befinner sig i.

– Det är definitivt en poliskris vi har, och situationen är akut, även om vår ledning och politiker på högsta nivå inte håller med om det.

Hon pekar på resursbrist inom samtliga områden inom kåren.

Vi är verkligen inte närmare medborgarna idag än vi var 2014, snarare tvärtom.

– Just nu så flyttar man på poliser för att släcka akuta bränder. Det finns nästan inget brottsförebyggande arbete just nu, trots att det var tanken med hela omorganisationen. Men så har det inte blivit. Vi är verkligen inte närmare medborgarna idag än vi var 2014, snarare tvärtom, säger hon.

Sophia Willander efterfrågar en balansgång mellan hur många poliser det ska anställas i relation till antalet civilanställda.

– Vi måste hitta någon forma av maxtak för hur procentsatsen ska se ut när det gäller polis- och civilanställda för att få den bästa effekten för medborgarna, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".