Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tomelilla

Vill ha en dörr in för barnfamiljer

Publicerat torsdag 24 augusti 2017 kl 14.32
Leif Sandberg (C): Hälsofrämjande arbete som vi behöver bedriva
(0:42 min)
Leif Sandberg (C) kommunstyrelsens ordförande i Tomelilla.
Leif Sandberg (C) kommunalråd i Tomelilla. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio

Tomelilla kommun ska söka pengar till en familjecentral. Där skulle barnfamiljer kunna få vård och socialt stöd under ett och samma tak.

Familjecentraler finns redan i flera skånska kommuner. Det handlar om att Region Skåne och kommunen samverkar, och samlar exempelvis barnhälsovård, mödrahälsovård, öppen förskola och socialtjänst på samma ställe. Syftet är att ge effektivare stöd till barn och barnfamiljer.

Leif Sandberg, centerpartist och kommunstyrelsens ordförande i Tomelilla, säger att en familjecentral bland annat skulle stärka det förebyggande arbetet, och tycker att en sådan behövs i kommunen.

- Det är en del av ett hälsofrämjande arbete som vi behöver bedriva som kommun, säger han.

Varför behöver Tomelilla kommun en familjecentral?

- Jag tror alla kommuner behöver en familjecentral. Det är förebyggandearbetet, socialt och hälsovårdsmässigt, det hänger ihop. Man måste upptäcka barnens bekymmer tidigt och då tror jag att familjecentralen är en nyckel.

Och vad innebär det konkret för en familj med barn?

- Det innebär att det blir en dörr in. På det här stället ska man kunna träffa barnmorska, kurator, våra socialsekreterarresurser, man ska som barnfamilj kunna vända sig till ett enda ställe, och det stället ska kunna hjälpa en i väldigt stor utsträckning, säger han.

Redan 2010 kom Kristdemokraterna i Tomelilla med förslaget att skapa en familjecentral i Tomelilla. Kommunfullmäktige sa ja till det och en projektplan togs fram. Därefter stannade frågan av.

Men i samband med en diskussion i kommunstyrelsen i veckan om hur Tomelilla ska få ut mer av sitt medlemskap i samordningsförbundet Finsam, beslutade kommunstyrelsen att damma av familjecentralplanerna igen och söka pengar från Finsam för genomförandet. Kommunen har även möjlighet att hitta delfinansiering genom sin sociala investeringsfond.

När frågan om familjecentral var uppe till beslut under förra mandatperioden, var en svårighet att hitta en lämplig lokal i Tomelilla, enligt Torgny Larsson (S), kommunstyrelsens 2:e vice ordförande. Han tycker att det är viktigt att partierna i kommunen gemensamt samarbetar för att få till stånd en familjecentral i kommunen.

Går planerna i lås, tror Leif Sandberg att en familjecentral skulle kunna vara på plats ganska snart i Tomelilla.

- Jag hoppas att vi skulle kunna ha en sådan på plats under nästa år, säger han.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".