Den ovanliga blåskrabban.
1 av 2
Den ovanliga blåskrabban. Foto: Jan Beermaan
Matz Berggren, marinbiolog vid Göteborgs universitet. Foto: Viktor Papini/Sveriges Radio P4 Väst
2 av 2
Marinbiologen Matz Berggren säger att en omfattande etablering av den asiatiska blåskrabban i Sverige kommer få konsekvenser för ekosystemet. Foto: Viktor Papini/Sveriges Radio
Västkusten

Fruktad krabba på frammarsch

Matz Berggren: Vi har fått fyra på en vecka
1:41 min

Fyra exemplar av den fruktade asiatiska blåskrabban har på kort tid påträffats på västkusten.

– På två år fick vi upp fyra exemplar fram till förra året. Nu har vi fått fyra på en vecka, säger Matz Berggren, marinbiolog vid Lovéncentret i Fiskebäckskil.

Det är dock ännu svårt att veta om det faktiskt etablerar sig fler och fler asiatiska blåskrabbor i Sverige eller om en ökad medventenhet gör att fler fynd rapporteras in.

– Antingen är de fler eller så har fiskare blivit mer uppmärksamma. Jag var med i barn-TV på Sommarlov och jag tror det slog igenom för barnen som börjat titta noggrannare, säger Matz Berggren.

Anledningen till att den asiatiska krabban är så fruktad är att den äter nästan allt i sin väg och dessutom äter 90 % av sin aktiva tid. Den kan också föröka sig i mycket snabbare takt än den vanliga svenska strandkrabban.

Blåskrabban har sitt naturliga ursprung i Asien men har nu också intagit både Frankrike och Tyskland, enligt Matz Berggren. Den känns igen på sin fyrkantiga ryggsköld och tvärrandiga ben. Hanarna har dessutom en karaktäristisk blåsa bredvid klon som givit arten dess namn.

Och skulle man lyckas fånga vad man tror är en asiatisk blåskrabba ska man inte släppa tillbaka den i vattnet.

– Absolut inte, utan hör av er till mig, jag för vill gärna ha de levande om det går. Jag vill se hur de beter sig jämförelsevis med våra strandkrabbor, och i kombination med våra strandkrabbor, säger Matz Berggren.

Man kan även rapportera in sina krabbfynd direkt i Havs- och vattenmyndighetens app Rappen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".