Hand håller ett ölglas i ett bryggeri.
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Sverige

Nu vänder bryggeritrenden nedåt

Bryggmästare: Bara de bästa bryggerierna kommer att överleva
1:35 min

Bryggeriexplosionen i Sverige har börjat mattas av och de senaste två åren har antalet nystartade mikrobryggerier minskat, enligt branschföreträdare.

– En naturlig utveckling. Jag tror att ganska många väldigt små bryggerier som nästan är på hobbynivå kommer lägga ner så småningom. Hobby är inte lika roligt när det går över till att bli jobb, säger Petri Karhukorpi, vd för mikrobryggeriet Coppersmith's i Västerås.

De senaste tio åren har antalet mikrobryggerier i Sverige ökat explosionsartat, från runt 30 till 300 landet över. Det har lett till en allt hårdare konkurrens då fler bolag slåss om kundernas uppmärksamhet på Systembolagets hyllor, i restauranger och på svenska pubar.

Men sedan 2015 har antalet nystartade mikrobryggerier minskat i Sverige. Och företrädare i branschen tror nu på att fler bolag kommer följa Coppersmith's brewerys exempel med småbryggerier som går ihop.

Den utvecklingen har även Spendrups chefsbryggmästare Richard Bengtsson märkt av. 

– Vi börjar tyvärr skönja toppen utav den svenska bryggeriutvecklingen. Det kommer stagnera, det kommer ske konsolideringar på marknaden och bara det bästa kommer överleva, säger Richard Bengtsson. 

Istället för att entusiaster öppnar nya bryggerier tror Petri Karhukorpi på Coppersmith's brewery snarare att det är självförsörjande pubar, som producerar och säljer sitt eget öl som kommer växa framöver.

– Det är jag helt övertygad om och de allra minsta bryggerierna börjar titta redan nu åt det hållet. Det är den naturliga utvecklingen, och även vi tittar på att öppna bryggeripub, säger Petri Karhukorpi. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".