Riksdagen
Foto: Henrik Montgomery / TT
Skåne

Myndighet mot segregation träffar skånska kommuner

Regeringens utredare: Det är stora utmaningar man står inför
0:33 min

Regeringen ska skapa en ny myndighet som ska jobba för att minska segregationen. I dag träffar den person som är ansvarige myndigheten representanter från skånska kommuner i Malmö.

Jonas Nygren är regeringens särskilde utredare och berättar för P4 Malmöhus att myndigheten ska arbeta och fokusera på att ta ett fågelperspektiv på frågan. 

– Vi måste bli duktigare på att arbeta ihop och lyfta frågan ur ett större perspektiv. Och att det har inte blivit bättre även om vi jobbat med dessa frågor under många år. 

Jonas Nygren menar att det handlar om trygghet att hjälpa fler människor att etableras på arbetsmarknaden.

– Jag skulle inte säga att vi har misslyckats, utan det är jättestora problem och utmaningar man står inför. 

Myndigheten initierades i mars och ska vara igång i årsskiftet.

Det är ett flertal aspekter som myndigheten ska fokusera på. Bland annat ska myndigheten stödja respektive ansvarig myndighet i att bekämpa brottslighet, minska långtidsarbetslösheten, lyfta skolorna och elevernas resultat, stärka samhällsservicen och minska bostadssegregationen samt stärka demokratin och stödja det civila samhället. 

Men exakt vart myndigheten kommer vara lokaliserad är ännu ospecificerat. Enligt kommittédirektivet beskrivs platsen vara i anknytning till en storstad. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".