Två årsgamla rådjurskid.
1 av 2
Foto: Hasse Holmberg/TT.
Skurup

Jägare tog bara rådjurens huvuden

Kommunjägare: Ett vansinnesdåd tycker jag
2:34 min

Fem rådjur med avskurna huvuden hittades i veckan i Skivarp. Händelsen rapporterades in till kommunen som gick vidare med en polisanmälan.

Rådjuren hittades på Rydsgårds gods marker, nära det gamla sockerbruket, och har nu plockats bort av markägarna. Förmodligen är det fråga om troféjakt där jägarna bara varit ute efter råbockarnas horn.

– Det är ett vansinnesdåd tycker jag, säger Sven-Åke Malmström, kommunjägare i Skurup.

Han menar att det är fel att som jägare inte ta vara på hela djuret. Även Jägareförbundet Skåne tycker att händelsen är oetisk, men tvivlar på att det rör sig om tjuvjakt. Råbocksjakten drog igång 16:e augusti, så därför är det mycket möjligt att det är en person med jaktlicens som skjutit djuren. 

Men det är olagligt att lämna kadaver på annans mark, och därför är händelsen brottsrubricerad som nedskräpning.

Anmälan gjordes av kommunens miljöinspektion och har ännu inte kommit in till polisen. Men Sven-Åke Malmström ser gärna att myndigheterna tänker om när det gäller råbocksjakten överlag. 

– Många tänker bara på stora vackra rådjurshorn och struntar i att ta bort de yngre bockarna som man egentligen borde ta bort först, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".