Skolbarn hämtar vatten i tank
1 av 2
Lovisa Edelkrans och Kian Mårtensson hämtar vatten från tanken utanför skolan Foto: Marcus Älverbrandt/Sveriges Radio
Matbespisningskvinnan står vid kittel
2 av 2
Maria Sjöling i matbespisningen är noga med att koka allt vatten före användning Foto: Marcus Älverbrandt/Sveriges Radio
Rickarum

Efter bakterielarmet - nu får barnen hämta vatten i tank

Personal: Man har det i bakhuvudet hela tiden
0:53 min

Sedan igår uppmanas Rickarumsborna koka sitt vatten. Detta efter att bakterier påträffats under en rutinkontroll. Nu får skolbarnen hämta vatten i tank.

Det var igår som Kristianstad kommun gick ut med en rekommendation om att invånarna i Rickarum bör koka sitt dricksvatten. Spår av e-kolibakterier har hittats i dricksvattnet och provresultaten dröjer fram tills på måndag.

Och utanför Rickarums förskola har kommunen nu satt upp en vattentank där barn och personal kan hämta sitt vatten.

– Man är ju van vid att ta från kranen och dricka men nu får man vänja av sig vid det, säger en av eleverna.

Lyssna på när eleverna hämtar vatten i tanken nedan  

Det otjänliga dricksvattnet ställer till med andra bekymmer för skolan. Matbespisningen måste koka sitt vatten innan de sköljer grönsaker och barnen måste hållas under uppsikt när de tvättar händerna, för att nämna två exempel.

– Det blir ju lite omständigt i och med att det är ovan på alla andra arbetsuppgifter, säger Maria Sjöling som arbetar i köket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".