Karta
1 av 2
Havsbaden Ängelholm Skäldervikens hamn
2 av 2
Ängelholms kommun är populärt. Foto: Arvik
P4 Kristianstad - 40 år

Ojämn utveckling bland skånska kommuner

Samhällsanalytiker: Här har man inte hängt med i utvecklingen
2:52 min

Kristianstad kommun har haft en usel befolkningsutveckling de senaste 40 åren. Åtminstone sett till sina förutsättningar. Samtidigt som det gått väldigt bra för andra kommuner.

Sett över 40 år är befolkningsutvecklingen i Skåne väldigt ojämn. I till exempel nordöstra Skåne har utvecklingen inte alls varit lika god som i nordvästra.

Vissa kommuner sticker ut i statistiken. En av dem är Ängelholm i nordväst här har utvecklingen varit över skånesnittet.

– Ängelholm är en kommun där det är lätt att trivas. Men jag tror att grunden till att kommunen är attraktiv är att människorna som bor här älskar sin kommun och berättar gärna det för andra, säger Andreas Jarud, VD på Ängelholms Näringsliv som en av anledningarna till den positiva utvecklingen.

Han berättar även att staden är företagsvänlig och att det byggts mycket bostäder som en anledning.

De bästa marknadsförarna för en kommun kanske är just människorna som bor där. Men det verkar vara flera faktorer som styr när människor väljer kommun att flytta till. Bland annat är det närheten till jobb som styr, för är det något man ser tydligt så är det att folkmängden i pendlingsnära kommuner växer. Men det finns flera faktorer som spelar in när det gäller befolkningsutveckling.

– Framförallt har nordöstra Skåne haft en lite annan utveckling än Skåne i stort. Man har haft en annan näringslivsstruktur som varit mer industribaserad än i västra Skåne. Därför har man inte riktigt hängt med i den kraftiga utvecklingen som västra Skåne haft, säger Simon Sköld, samhällsanalytiker på Region Skåne.

Att kommuner som Osby som tidigare varit industribaserat, backat befolkningsmässigt under de här 40 åren kanske inte är så anmärkningsvärt. Men en av de kommuner som borde utvecklats betydligt bättre än resultatet under de här 40 åren, sett till läge och förutsättningar är Kristianstad menar Simon Sköld.

– Kristianstad kommer inte upp i skånesnittet. Det är en stor kommun och en stor tätort, där finns dynamiken, så man hade kunnat ha lite snabbare tillväxt än det man haft, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".