Industriområdesskylt.
1 av 7
Industrijobben minskar sin andel men är fortfarande viktiga i norra och östra Skåne. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Kerstin Enflo är doecent i ekonomisk historia vid Lunds universitet.
2 av 7
"Klyftorna ökar väldigt snabbt och dramatiskt", säger Kerstin Enflo. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Kerstin Enflo är docent i ekonomisk historia vid Lunds universitet.
3 av 7
Kerstin Enflo är docent i ekonomisk historia vid Lunds universitet. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Skorsten.
4 av 7
Industrin är fortfarande viktig för ekonomin och arbetsmarknaden i norra och östra Skåne även i dag. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Salut
5 av 7
Konstverket Salut påminner om Kristianstads historia. Regementena P6 och A3 har stängt sedan P4 Kristianstad startade. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Högskolan Kristianstad samarbetar i sin forskning om ämnet med Lunds universitet.
6 av 7
På regementesområdet i Kristianstad har Högskolan Kristianstad ersatt Förvarsmakten. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Skördetröska. Foto: Magnus Ornhammar/Sveriges Radio
7 av 7
När P4 Kristianstad startade för 40 år sedan, med dåvarande Kristianstads län som sändningsområde, jobbade betydligt fler inom jordbruket . Foto: Magnus Ornhammar/Sveriges Radio
P4 Kristianstad - 40 år

Ekonomiska klyftor i samhället ökar

Kerstin Enflo, Lunds universitet: Klyftorna ökar väldigt snabbt och dramtiskt
1:46 min

Klyftorna i samhället ökar. Det säger Kerstin Enflo, docent i ekonomisk historia vid Lunds universitet, som jämför med arbetsmarknaden för 40 år sedan.

 – Vi hade ett väldigt jämlikt, sammanhållet land. Men sedan 1980 har klyftorna ökat och de ökar väldigt snabbt och dramatiskt. Det beror på flera saker, det är en internationell trend och vi ser det i väldigt många länder. Att det bara skulle bero på svensk politik är svårt att tro. Utan det har att göra med en allmän global trend där globalisering och ny teknik är drivande faktorer, säger Kerstin Enflo, som är docent i ekonomisk historia vid Lunds universitet.

Omvårdnad och omsorg kan inte utföras av robotar.

När hon jämför dagens arbetsmarknad med situationen för 40 år sedan ser hon, förutom ökande klyftor, att färre arbetar i jordbruket och industrin.

– Någonstans där runt 1977 så var Kristianstads län fortfarande jordbruksintensivt. Det var ett av länen med högst andel av sysselsättningen i jordbruksnäringar. Tittar man idag så ser Skåne län ut som ett av de länen som har ganska hög andel industriell tillverkning. Matproduktion har blivit ett industriellt kluster i Kristianstad, säger Kerstin Enflo.

Andra jobb

Men samtidigt som matproduktion och livsmedelsindustri alltså fortfarande är viktiga för ekonomin i norra och östra Skåne så har andra jobb under de senaste decennierna tagit över. 

– Tillverkningsjobb har outsourcats till låglöneländer eller görs av maskiner och robotar. Så idag jobbar vi mycket mer med tjänster, omvårdnad och omsorg som inte kan utföras av robotar. Vi jobbar också mycket med den typen av arbeten som är i stadierna före och efter den industriella produktionen, till exempel forskning, utveckling, marknadsföring och försäljning, säger Kerstin Enflo.

Försvaret försvann

Under de senaste 40 åren har de fem regementen som fanns i norra och östra Skåne stängt och påverkat arbetsmarknaden. De var F10 i Ängelholm, P2 och T4 i Hässleholm och P6 och A3 i Kristianstad.

Även stora fabriker har gått samma öde till mötes som regementena och påverkat arbetsmarknaden. Ett exempel på en storindustri som fanns i Kristianstad för 40 år sedan var telekomjätten Ericsson. Lantmännen Kronfågel, Scania, Ingmans glass och Campbells är andra exempel på fabriker som också stängt i norra och östra Skåne sedan dess.

Men många jobb finns fortfarande i tillverkningsindustrin. Scan i Kristianstad, Stora Enso i Nymölla, Ballingslöv utanför Hässleholm, Ifö i Bromölla, Absolut i Åhus, Tarkett i Hanaskog, Svenska Pappersbruket i Klippan, Plastal i Simrishamn och kemikalietillverkaren Perstorp i Perstorp är alla exempel på industriarbetsplatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".