Man på scen.
Jimmie Åkesson, SD Foto: Janerik Henriksson/TT

Batrasorti kan bli bekymmer för Åkesson

Med Anna Kinberg Batras sorti från Moderaterna lär även SD-ledaren Jimmie Åkesson tänka över sin strategi för att få mer att säga till om, trots stabila opinionssiffror för partiet.

Det är mer än vädret Åkesson har att begrunda när han sommartalar i Sölvesborg i dag klockan 14.

14:00 Ekot sänder direkt när Jimmie Åkesson håller sitt sommartal. Efter talet kommenterar Sveriges Radios inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.

– Anna Kinberg Batra har varit den som har varit den av partiledarna som har varit mest nykter det senaste året i förhållande till oss, säger Åkesson till Dagens Nyheter inför talet som hålls i samband med partiets så kallade sommarfestival på partiledarens hemmaplan.

Förutom att Åkesson enligt tidningen tänker lyfta förslag om straff för den som hotar vårdpersonal, ägnar han troligen i vanlig ordning någon tid av talet åt hur resten av riksdagspartierna förhåller sig till hans eget parti.

Med Anna Kinberg Batras avgång försvinner den i princip enda partiledare som på allvar öppnat för samarbete med Sverigedemokraterna. Om hennes efterträdare fullföljer går inte att veta, men den riktiga nedgången i Moderaternas opinionssiffror började när Kinberg Batra slog upp dörren till SD i januari. Öppningen har i praktiken inte gjort någon skillnad för den förda politiken mot tidigare, men det har lett till bråk inom Alliansen.

Liberalernas Jan Björklund har under våren trappat upp tonläget i avståndstagandet mot Sverigedemokraterna och uppmanar den Kinbergs Batras efterträdare att "stänga dörren" mot SD. Jimmie Åkesson kallar själv Centerledaren Annie Lööf för statsminister Stefan Löfvens bäste vän.

Sverigedemokraterna har under våren samtidigt, vad det verkar, etablerat sig i opinionsmätningarna som landets näst största parti. Men villiga samarbetspartners har inte anmält sig.

Om några veckor ser dock Alliansen och SD i förening ut att gå fram med en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist i riksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".