Helsingborgs lasarett
Ska rustas upp. Foto: Jan Emanuelsson/TT

"Patienterna är de stora vinnarna"

Chef: Vi fortsätter för att undvika samma kris som förut
1:16 min

Den kortvårdsavdelning som öppnades på Helsingborgs Lasarett i somras för att avlasta den hårt pressade akutmottagningen kommer nu att permanentas.

– Vi har beslutat att vi kommer fortsätta med den här avdelning för att på alla sätt undvika att vi hamnar i samma situation, det säger Harald Roos är divisionschef Skånevård Sund.

Öppnandet av kortvårdsavdelningen har enligt Harald Ross varit den enskilt viktigaste åtgärden för att minska trycket på akuten. Hälften så många patienter tvingas nu övernatta i korridorerna på akuten på Helsingborgs Lasarett och personalens arbetsmiljö har förbättrats.

– De har kunnat ägna sig åt det som är deras uppgift, nämligen att ta hand om patienterna som kommer in akut och se till att de får rätt behandling och att de hamnar rätt på sjukhuset och inte behöva vårda dem för det är ju inte deras uppgift. Arbetsmiljön har blivit bättre, men de stora vinnarna är patienterna.

Även om situationen på akuten har blivit bättre så löser inte kortvårdsavdelningen alla problem:

– Nej, det gör den absolut inte, men vi har ju sett att vi kunnat halvera antalet patienter som tvingas ligga kvar på akuten. Målsättningen är ju att inga patienter skall behöva vara kvar på akuten, säger divisionschef Harald Roos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".