Philip Zandén i foajén.
Philip Zandén. Foto: David Richter/Sveriges Radio
Malmö

Philip Zandén i en Spelman på taket

Philip Zandén: Vi lever i en tid när folk är oerhört förföljda
4:08 min

På lördag står Philip Zandén på scen i musikalen Spelman på taket på Malmö opera. Han spelar mjölkutköraren Tevje som inte har helt lätt att acceptera de män som hans döttrar vill gifta sig med.

Men pjäsen skildrar en antisemitisk miljö, med förföljelse av judar.

Handlingen utspelar sig 1905 i det fiktiva judiska samhället Anatevka i Ryssland.

Philip Zandén har själv en judisk bakgrund. Men tycker att pjäsen egentligen hade kunnat handla om vilken utsatt grupp som helst.

– Vi lever en i tid när folk är oerhört förföljda, där det är stora motsättningar. Det finns en stark nazism, rasism och fascism i världen just nu. Därför känns det bra att vi gör den här historien just nu. I kampen mot de här onda krafterna vill vi dra ett strå till stacken. För den handlar om rätten att få vara den man är.

Han har låtit skägget växa i veckor. Nu ska det äntligen komma till nytta.

Skägg har han aldrig haft förut. Nu sitter det där, nästen en decimeter långt. Det är onekligen en annorlunda känsla menar han.

– Det ungefär som att ha en katt som sitter under hakan på mig.

Lösskägg hade inte gått, det svettas han för mycket för, konstaterar han.

Rollen som Tevje är klassisk, många har gjort den förr. Iscensättningen blir också ganska traditionell. När det gäller att bygga upp en karaktär har Philip Zandén har sitt egna sätt.

– Jag hör ofta en röst hur den personen talar, sjunger och låter. Sedan har den rösten en kropp och sen tillsammans med kostymdesignern så skapar man en karaktär.

Han säger att han går utifrån och in när han skapar en figur. Olika skådisar använder olika metoder. Andra börjar med känslorna. Det gör inte Philip Zandén.

– Jag tror inte att man kan spela känslor över huvud taget, utan känslor kommer och då är det riktiga känslor om man har tur. Och de kommer för att du får kontakt med det undermedvetna.

En av de stora utmaningarna för Philip Zandén är annars sången. Han har gjort sångroller förr, men han är mest känd som dramatisk skådespelare.   

– Det är svårt, för jag har ju inte sångteknik på det sättet. Det tuffa  är att när musiken går, så går ju musiken och om jag missar eller kommer av mig då så är det ju kört. Tåget går ju.   

Musikalen Spelman på taket har premiär den 2 september på Malmö opera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".