Nordkorea avfyrade robot över Japan
Foto: TT
Världen

Nordkoreas robotuppskjutning väcker oro – FN kallar till möte

Japans premiärminister: Allvarligaste hotet mot vår nation någonsin
1:54 min

Nordkorea avfyrade i natt en robot över norra Japan. FN:s säkerhetsråd har kallat in ett extrainsatt möte på begäran av USA och Japan.

Ta skydd i en stabil byggnad eller en källare, uppmanade myndigheterna invånarna i Hokkaoido i ett varningsmeddelade.

Japans premiärminister Shinzo Abe kallade missilskjutningen aldrig tidigare skådad.

– Missilen är det största och allvarligaste hotet mot vår nation någonsin, sade Abe till en samlad presskår.

Missilen ska ha avfyrats från närheten av Nordkoreas huvudstad Pyongyang och flög mer än 2700 kilometer. Den flög på kring 550 kilometers höjd över norra Japan, men landade i havet nästan 1200 kilometer från den japanska kusten.

Japan försökte inte skjuta ner roboten, men själva rutten den tog är en upptrappning av spänningarna på Koreahalvön. Nordkorea har två gånger tidigare skjutit robotar över japan - år 1998 och 2009 - men då påstod landet att det handlade om satelliter och inte vapen.

Tidigare i augusti hotade Nordkorea att skjuta missiler mot det amerikanska territoriet Guam i Stilla Havet, och då varnade Trump att Nordkorea skulle få smaka på eld och raseri som världen aldrig tidigare skådat.

USA:s allierade Sydkorea varnade sin nordliga granne att genast sluta provocera. Sydkorea konstaterade att missilen nästan hade kunnat nå Guam, och om landet fortsätter sin provokation så kommer de att möta hård militär vedergällning från Sydkorea och USA.

Japans premiärminister Shinzo Abe säger att USA står 100 procent med sin allierade Japan och att Trump har lovat försvara Japan.

– Japan och USA har tillsammans kommit överens om att öka och stärka trycket på Nordkorea, säger Abe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".