Afghanistan

Migrationsverket: Säkerhetsläget i Afghanistan fortsatt allvarligt

Situationen i Afghanistan är fortfarande allvarlig, dock skiljer sig våldet mellan de 34 provinserna, det skriver Migrationsverket i den senaste bedömningen av säkerhetsläget i landet.

"Det går fortfarande att återvända till flera områden, och därför kommer det även i fortsättningen krävas en individuell prövning av varje ärende", säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

Migrationsverket har länge bedömt att läget i landet är allvarligt, men att det skiljer sig mellan de olika provinserna. Nu har ytterligare en provins pekats ut för att ha fått ett försämrat säkerhetsläge, Uruzgan, där våldet bedöms ha eskalerat så att det drabbar alla som befinner sig där. Sedan tidigare har Migrationsverket gjort samma bedömning om provinsen Helmand och därför kommer man nu inte att utvisa personer till de platserna. 

I pressmeddelandet framkommer även att fler riskgrupper identifierats, där situationen ska beaktas särskilt i asylprövningen. Det gäller personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar, personer med psykisk sjukdom samt kvinnor som riskerar att utsättas för våld, exempelvis våld i hemmet. Utöver dessa grupper har Migrationsverket även lagt till personer som löper större risk att utsattas för riktat våld. Två exempel på sådana grupper är personer som utsatts för eller att riskerar att utsättas för människohandel och shiiter från IS-kontrollerade områden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".