Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sankt Olof

Malin Haak tävlar i Dessertmästarna

Malin Haak: Före milleniumet var det kladdkaka, sen kom pannacottan.
2:16 min
Kvinna framför en frukt- och grönsaksdisk.
1 av 2
Foto: Magnus Selander/Pressbild
Närbild på efterrätt.
2 av 2
Små munsbitar av Malins dessert med björnbär från Sankt Olof. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio.

Ikväll är det dags för andra programmet i årets säsong av Dessertmästarna i Kanal 5, där Malin Haak från Sankt Olof är en av de tävlande.

Malin Haak från Sankt Olof är en av de tävlande i senaste säsongen av Dessertmästarna i Kanal 5. För två år sedan vann hennes sambo, Martin Morand, samma tävling och det var också han som anmälde henne till årets omgång.

– Nu är det mer tv-jippo än en tävling. De har gjort om programmet, men det är fortfarande professionella yrkespersoner som deltar, berättar Malin.

Du har bland annat tävlat i matlagnings-VM och -OS med det militära kocklandslaget - hur skiljer sig en tv-tävling jämfört med en "vanlig" matlagningstävling?

– Det är helt olika tävlingar. Det ena är en lagtävling och det andra individuellt.

 

Kladdkaka

120 g mörk choklad 70%
120 g smör
100 g ljust muscovadosocker
2 g salt
100 g florsocker
2 ägg
80 g vetemjöl
40 g siktat dinkel
1/2 vaniljstång
Smält chokladen tillsammans smöret och vispa ner ägget. Blanda de torra ingredienserna och vispa ner i smeten i omgångar.
Smöra små formar och ströa med blå vallmo. Fyll formarna med smet och grädda i ugnen på 200 grader i ca 4-5 min (beror på storleken – här formar med diameter 5cm).
Låt svalna och låt stå helst till dagen efter.

Vispad yoghurtpannacotta

100 g grekisk yoghurt
150 g vispgrädde
1,5 st gelatinblad
3 msk florsocker
1 tsk pressad citronjuice
Blötlägg gelatinet.
Koka upp grädden med florsockret och blanda ner gelatinet.
Vänd ner yoghurten och låt stå kallt tills det stelnat. Vispa med elvisp och spritsa små toppar på chokladkakan.
Garnera med färska björnbär och harsyra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".