En ungdom från Afghanistan klappar en häst.
För Hussein Ibrahimzade betyder hästarna mycket. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio

Hästar och skånsk folkmusik för integrationens skull

Hussein: Jag blir lugn och glömmer alla problem
3:41 min

Vägen in i det svenska samhället kan gå via hästryggen och skånsk folkmusik. Det menar Ninni Carr som tagit emot runt 60 ensamkommande killar och tjejer till sin gård.

Men ridningen och musiken ger mer än så, det ger också ungdomarna framtidstro säger hon.

– När de vågar göra saker de inte gjort innan så växer de, och då vågar de lära sig nya saker och det gör att de vågar tro på en framtid. De vågar tänka på att de ska bli vuxna och ingå i ett samhälle, att de ska vara en del av Sverige, säger Ninni Carr.

Målet med att låta de ensamkommande komma till Spelmansgården utanför Ängelholm är att ungdomarna ska få verktyg de kan använda i livet. Och ett av verktygen är språket förklarar hon. Här får man lära sig det på ett naturligt sätt menar Ninni Carr, samtidigt som hon säger att man inte behöver ord för att kommunicera med hästar, ja i början behöver man inte språket alls, ens i kommunikationen med henne och hennes familj. Man kan lära sig att förstå varandra ändå, säger Ninni.

Från att inte kunna rida och hantera en häst till att faktiskt lyckas med något man kanske kämpat länge med, är en enorm glädje för ungdomarna och det ger självförtroende menar hon.

– När de ser att de kan styra hästen dit de vill och kan få hästen att göra precis det de har tänkt sig. Då kommer en riktig glädje och man ser hur de växer med sin uppgift.

Hussein Ibrahimzade är från Afghanistan och kom som ensamkommande flyktingbarn för två år sedan, Han är en av dem som regelbundet kommer hit till gården för att både få rida och spela skånsk folkmusik, och han har faktiskt lärt sig att spela piano, men föredrar att sjunga. Och skånsk folkmusik är inte så dumt säger han, även om han gärna sjunger afganska sånger samtidigt som Ninni spelar fiol.

Det Hussein helst gör när han är här på gården är att rida. Det ger honom frihetskänsla och hjälper honom att för stunden glömma allt jobbigt.

– När jag rider så blir jag glad och lugn, och glömmer alla problem, säger han.

Hit till Ninni Carr och hennes familj hoppas Hussein att fler ensamkommande vågar och vill komma.

– Om man är ensamkommande och har problem kan man komma hit och rida, då glömmer man alla bekymmer, säger han.

För Ninni och hennes familj har det varit självklart att öppna dörren för de ensamkommande ungdomarna.

– Kommer man till ett nytt land så måste man få hjälp att komma in i samhället. Man måste få någon som tar in en i ett sammanhang där man gör något tillsammans. Där det inte bli att man på ett onaturligt sätt för samman två personer och uppmanar att de måste prata med varandra. Man måste göra något konkret ihop, till exempel jobba med djur, eller dansa tillsammans, då blir det mer naturligt och man har något att prata om, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".