Cecilia Wikström.
Migrationsminister Helene Fritzon (t v) med europaparlamentarikern Cecilia Wikström (L) vid Europaforum i Hässleholm, som pågår den här veckan. Foto: Odd Clausen.
Sverige

Fritzon ställde in för att inte bli en del av norsk valkampanj

Helene Fritzon: Vi noterade precis före besöket att man beskrev Sverige som ett skräckexempel
1:14 min

Helene Fritzons bojkottade på tisdagen i sista stund ett möte med den norska migrationsministern Sylvi Listhaug.
– Vi såg att det här besöket planerades utifrån något helt annat än att vara en regeringsöverläggning och jag vill inte vara en del av en valkampanj, förklarar hon.

Sveriges nya migrationsminister Helene Fritzon, S, kommenterade idag att hon bojkottade ett möte i går med sin norska kollega, Sylvi Listhaug, när den norska ministern besökte Stockholms utanförskapsområden.

– Vi såg att det här besöket planerades utifrån något helt annat än att vara en regeringsöverläggning. Och när vi noterade precis före besöket att man beskrev Sverige som ett skräckexempel, då tyckte vi att den dialogen som vi behöver ha med den norska regeringen och, i mitt fall med min ministerkollega, det får anstå till efter det norska valet. Jag vill inte vara en del av den kampanjen, säger Helene Fritzon.

Är det inte risk att ditt uteblivande i stället blir en del av kampanjen?

– Nej, det tycker jag inte. Jag tror att det var ett väldigt viktigt beslut, att inte vara en del av hennes kampanj. Och vi kommer efter det norska valet se till att vi kommer att träffa företrädare för den norska regeringen.

Svartmålar den norska regeringen just nu Sverige?

– Det räcker väl att ta del av den bild som ministern satte av Sverige under gårdagen.

Då kanske du hade behövt vara där och rätta den bilden?

– Vi för ju hela tiden en diskussion om hur viktigt det är att arbeta med de här frågorna framåt, att jobba med ett samhälle som fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".