Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Österlen

Utskott på resa genom Skåne

Publicerat onsdag 30 augusti 2017 kl 17.13
Ordförande: Viktigt att få tankar direkt från de som är berörda
2:26 min
Matilda Ernkrans (S) Anneli Hulthen och Kristina Yngwe (S).
Matilda Ernkrans (S) Anneli Hulthen och Kristina Yngwe (S). Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio

Riksdagens miljö- och jordbruksutskott besökte Österlen idag, för att bland annat studera hållbar odling, innovativa företag och mat som besöksmål.

- Vi är här för att lära mer och få inspiration för kloka beslut för framtiden, förhoppningsvis, säger Matilda Ernkrans (S) utskottets ordförande.

Fokuset är på hållbarhet, livsmedel och biologisk mångfald, säger hon.

- Och inte minst de jobb som kan skapas kring de här näringarna.

Kristina Yngwe (C), från Ystad och vice ordförande i utskottet, säger att hon gärna vill visa hur blandad matverksamheten som finns i Skåne är, från klassiskt lantbruk, till mer framtidsinriktade företag.

- Innovativa nya företag som verkligen går i bräschen och visar på ett framtidsföretagande. Men också då kombinerat med konventionellt lantbruk, duktiga företagare som verkligen visar att det finns en framtid för livsmedelsproduktion i Sverige, säger Kristina Yngwe.

Ledamöterna i utskottet har varit på ett tvådagarsbesök i Skåne. Ett av dagens olika stopp under bussturen var på ett lantbruk i Löderup som är med i projektet Odling i balans, ett annat på ett algodlingsföretag i Hammenhög. Matilda Ernkrans (S), ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, tycker att besöken ger energi och nya infallsvinklar.

- Det har ju gett mig nya tankar i att vi kanske behöver bli ännu bättre på att stötta de här nya innovativa företagarna ifrån politiskt håll också, säger hon.

Ofta hamnar man ju där, att man behöver fundera på om det är någon lagstiftning som behöver ändras, eller något regelverk som behöver bättre föreskrifter omkring, för att det ska faktiskt ska fungera också på den alldeles lokala nivån.

Landshövding Anneli Hulthén är också med på resan, och berättar att hon passar på att uppmärksamma ledamöterna på de utmaningar som finns. Det kan till exempel handla om lagstiftning som behöver ses över inom jordbruket, både vad gäller det konventionella jordbruket och nya innovativa livsmedelsföretag.

- Vår lagstiftning, oftast, är ju gjord för företag som redan finns. Där måste vi se, hur gör vi för att också de nya innovationerna ska få plats och kunna överleva och också överleva vårt eget regelverk ibland, säger Anneli Hulthén.

Matilda Ernkrans (S) håller med om att regler kan behöva ses över.

- Ofta hamnar man ju där, att man behöver fundera på om det är någon lagstiftning som behöver ändras, eller något regelverk som behöver bättre föreskrifter omkring, för att det ska faktiskt ska fungera också på den alldeles lokala nivån, säger hon.

- Vi som jobbar mycket med djur, natur och miljö hamnar ofta i de diskussionerna, för ibland blir det också målkonflikter, och det är ju här på lokal nivå man försöker lösa ut dem, så det är jätteviktigt att få de här diskussionerna, tankarna, idéerna direkt från dem som är berörda, och så får vi ta med oss det till det som vi har att hantera, nämligen svensk lagstiftning och regelverk, säger Matilda Ernkrans (S).

 

Malin Thelin
malin.thelin@sverigesradio.se
P4 Kristianstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".