Eva Andersson - förvaltningschef i Hässleholms kommun.
Eva Andersson - förvaltningschef i Hässleholms kommun. Foto: Gunvor Borre/Hässleholms kommun
Hässleholm

"Vi har fått höra att vi bidrar till kvinnoförtryck"

Chef: Personangreppen har gjort att vi bestämt det här
4:09 min

Debatten och de hotfulla mailen fick kommunen att ändra sitt beslut.
– Det här har väckt väldigt mycket känslor, säger ansvariga chefen Eva Andersson.

Det var i tisdags som Hässleholms kommun beslutade att dra tillbaka möjligheten att låna de tre burkinis som Majblommeföreningen skänkt till skolan för att ge en del muslimska flickor möjlighet att klara målen för idrott.

Det här trots att skolundervisning ska vara kostnadsfri, och en burkini är dyr, och kan kosta upp emot 900 kronor.

P4 Kristianstad har ringt runt till rektorer runt om i Hässleholms kommun för att få prata med tjejer som använder sig av burkini.

Men många är rädda för att prata, och vill inte dras in i debatten, eller hjälpa oss att komma i kontakt med elever.

En ur personalen har blivit fått ta emot så grova personhot att hen nu har polisanmält hoten och är så pass rädd för sin egen säkerhet att hen inte vill bli intervjuad i radio.

Och det är de mängder av kommentarer, mejl och samtal som personal fått som gjort att kommunen ändrat sitt beslut.

– Det har varit angrepp och personangrepp. Att vi inte rättar oss efter samhällets åsikter och att vi bidrar till kvinnoförtryck, beskriver Eva Andersson som är förvaltningschef på utbildningsförvaltningen i Hässleholm när hon ska berätta vilka reaktioner som kommunens personal mottagit de senaste dagarna.

Hur hanterar ni det här?

– Vi har gått igenom allt, vi har säkerhetschefen inkopplad och vi har samtal med den personer som blir utsatta.

– Det har varit sammanblandning mellan känslor och fakta och det har tagit sig väldigt otrevliga uttryck, säger hon.

När vi pratar med skolor får vi kraftiga reaktioner, man vill inte prata och vi på nyheterna upplever att lärare är rädda. Vad säger du om det?

– Många har anklagats för mycket, och det är en obehagskänsla. Det är en känslig diskussion. Jag tror att man tycker att det är svårt, säger Eva Andersson.  

Hon beskriver hur utlåningen av burkinis skett parallellt med utlåning av andra badkläder, idrottskläder och - utrustning och att de kommit till för att hjälpa elever att nå målen om simkunnighet.

Men det låter som att du menar att det fungerat bra, men att ni samtidigt väljer ni att vika ni er för debatten och hoten?

– Man kan tolka det som man vill, med i detta läget har det tagits ett beslut om att vi inte ska stå för själva utlåningen, säger Eva Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".