Lena Holm, generalsekreterare Majblomman, står i kanalhuset.
Lena Holm, generalsekreterare Majblomman. Foto: Sanna Ekstedt Larsson/Sveriges Radio
Hässleholm

Majblommas riksförbund svarar på burkinidebatten

"När förändringsarbete behöver genomföras i ett samhälle är det avgörande att man inte trycker barn och tonåringar framför sig för att bana väg i processen. Det är vuxnas ansvar att gå först."
Skriver generalsekreteraren i Majblommans riksförbund, Lena Holm, i sin blogg.

Det har varit svårt att få kommentar från Majblommans riksförbund om burkiniinköpet i Hässleholms kommun.

I går, onsdag, gav dock förbundets generalsekreterare, Lena Holm, en kommentar om det så debatterade inköpet av tre burkinis på sin blogg.

"Under 2015 fick skolorna i Hässleholms kommun ett stort antal nyanlända elever att ta hand. Enligt skollagen måste alla elever klara av ett simkunnighetsprov för att få godkänt betyg i idrott. Det är i korthet bakgrunden till att skolhälsovården för två år sedan vände sig till Majblomman med en förfrågan om att köpa in 3 stycken heltäckande baddräkter för utlåning, så kallade burkinis. Frågan hade kommit upp i enskilda samtal mellan tjejer i högstadiet och deras skolsköterska. Flickorna var oroliga för sina betyg."

Att Majblomman skulle bidra till förtryck av högstadietjejerna som behövde klara ett simprov är en ogenomtänkt slutsats.

Hon skriver vidare att Majblommans lokalförening i Hässleholm har ett uppdrag att se till alla barns bästa i enlighet med FN:s barnkonvention:

"Vår Majblommeförening i Hässleholm har velat ge alla elever chansen att lära sig simma. Simkunnighet ger en faktisk livförsäkring som de flesta av oss tar för given. Det ger också gymnasiebehörighet, vilket är en förutsättning för alla ungas möjlighet till en god framtid i Sverige."

Hon avslutar med att svara på påståendet att Majblomman bidrar till förtryck av högstadietjejerna:

"Att Majblomman skulle bidra till förtryck av högstadietjejerna som behövde klara ett simprov är en ogenomtänkt slutsats. När förändringsarbete behöver genomföras i ett samhälle är det avgörande att man inte trycker barn och tonåringar framför sig för att bana väg i processen. Det är vuxnas ansvar att gå först."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".