Bildkollage
1 av 2
Jonas Sjöstedt och Annie Lööf på Europaforum i Hässleholm. Foto: Ari Korzeniowski/Sveriges Radio
Partiledarsamtal, publik
2 av 2
Samtalet lockade stor publik. Foto: Ari Korzeniowski/Sveriges Radio
Hässleholm

EU:s framtid diskuterades i Hässleholm

Partiledarna om EU:s framtid
1:20 min

Under torsdag eftermiddag hölls ett partiledarsamtal som en del av Europaforum i Hässleholm. Den största frågan handlade om hur EU bör se ut i framtiden.

Inför en fullsatt salong på Hässleholms Kulturhus behandlades ämnen som migration, NATO och hur Sverige bör gå vidare efter Brexit.

Deltagarlistan skalades ner till endast Jonas Sjöstedt (V) och Annie Lööf (C) efter avhopp från Ebba Busch Thor (KD), Jan Björklund (L) och Anna Kinberg Batra (M). 

Det centrala temat för samtalet blev vilka funktioner EU egentligen bör ha och inte ha. 

– Man behöver fokusera på färre saker. Man borde nu se till att ta fram en gemensam migrationspolitik. Under flera år har vi försökt förhandla fram en gemensam sådan utan att lyckas, det måste man klara av, säger Annie Lööf (C).

Det var lite av en väckarklocka för övriga länder.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt (V) poängterade vikten av att samarbeta.

– Jag tycker att vi behöver ett samarbete över hela Europa. Ibland stirrar vi oss blinda på EU. Jag tror att EU:s planer på att centralisera väldigt mycket makt försvårar det, säger Jonas Sjöstedt (V).

Samtalet handlade inte bara om vilka funktioner EU bör fylla, utan även till stor del om Brexit och dess effekter.

– Det var lite av en väckarklocka för övriga länder. Nu behöver vi fundera på vad mervärdet är med EU. Vad ska EU fokusera på? Jag som är en Europavän vill att EU ska göra färre saker, men göra det bättre, säger Annie Lööf (C).

Jonas Sjöstedt (V) menar att Brexit-kampanjen byggde på fel argument.

– Det fanns mycket främlingsfientlighet och den var väldigt nationalistisk. Därför uttalade vi aldrig något stöd för den kampanjen. Vår kritik av EU ser ut på ett annat sätt, säger Jonas Sjöstedt (V).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".