Trelleborgs Allehanda, några förstasidor 2017. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio.
1 av 3
Trelleborgs Allehanda som snart drar ned på utgivningen. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio.
Martin Falkenby, chefredaktör för Trelleborgs Allehanda. Foto: Trelleborgs Allehanda.
2 av 3
Martin Falkenby, chefredaktör för Trelleborgs Allehanda. Foto: Trelleborgs Allehanda.
Lars J Eriksson, publisher för Skånska Dagbladet och Norra Skåne. Foto: Andreas Örwall Lovén/Sveriges Radio.
3 av 3
Lars J Eriksson, publisher för Skånska Dagbladet och Norra Skåne. Foto: Andreas Örwall Lovén/Sveriges Radio.
Skåne

Dagstidning drar ner till tre dagar i veckan

Skånska Dagbladets publisher: Det som händer i Trelleborg tittar hela tidnings-Sverige på.
3:24 min

Den skånska lokalpressen står inför utmaningen att skapa långsiktig lönsamhet. Hittills har många sagt upp personal. Nu drar vissa ner på utgivningsdagar.

Från och med den 7 november kommer Trelleborgs Allehanda bara ut tre dagar i veckan, jämfört med dagens sex dagar. Det är förenat med vissa risker men samtidigt nödvändig, anser chefredaktör Martin Falkenby.

– Vi har svårt över tid att bibehålla en bra kvalitet på vårt material. Med den nya frekvensen så får vi tid att bearbeta nyheterna.

Vinsten ligger i att spara in dryga distributionskostnader. Personalstyrkan förblir densamma, vilket ska borga för journalistisk kvalitet. Martin Falkenby tror att fler tidningar kommer att följa efter.

– Det är jag övertygad om, med den utveckligen vi ser på distributionskostnaderna. Enda chansen att överleva på sikt är att bibehålla en hög kvalitet på journalistiken. Tummar man på det så har man inte en chans.

Vid årsskiftet lade Skånska Dagbladet ner sin söndagstidning, av besparingsskäl. Lars J Eriksson, publisher för Skånska Dagbladet och tidningen Norra Skåne, följer nu Trelleborgs Allehandas experiment med stor nyfikenhet.

– Det som händer i Trelleborg tittar hela tidnings-Sverige på. Vad får det för effekter på läsarna, prenumerationerna och annonsintäkterna? Jag hoppas också att politikerna nu verkligen studerar vad som sker i Trelleborg. Det är den första riktigt stora kommun i landet där det i praktiken kommer att råda någon form av medieskugga ett antal dagar i veckan.

Lars J Eriksson har just nu inga planer på att följa i Trelleborgs Allehandas spår. Riskerna är för stora, anser han.

– Erfarenheten visar att människor älskar sin papperstidning, även om de tycker att det är praktiskt att läsa digitalt.

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida samt ordförande för Publicistklubben Södra. Han ser både möjligheter och risker med nedtrappning i utgivningsfrekvens.

– Om det innebär att man kan göra mer genomarbetade granskningar och om man kan erbjuda ett bättre, mer specifikt, material några gånger färre i veckan, då tror jag att det kan slå väldigt väl ut. Risken är att man blir mindre närvarande i det dagliga samtalet, på arbetsplatser och fikaraster.

Det finns i dag skånska kommuner som står utan bevakning av lokalpressen. Annonsintäkter flyr till Google och Facebook och prenumeranterna blir färre. För att lokaltidningarna ska överleva vill Lars J Eriksson se ett statligt distributionsstöd. Han tror även att lokaltidningar behöver bli ännu mer lokala.

– Det är väldigt tydligt att morgontidningar av vår karaktär, det gäller oss men även runt om i landet, lägger mer och mer tyngdpunkt på den lokala journalistiken. Det är där det finns en betalningsvilja.

En ökad satsning på just det lokala är det argument som Martin Falkenby använder för att sälja in nya Trelleborgs Allehanda till läsarna.

– Om de får mer lokalt material, mer granskning, om man sätter nyheterna i ett sammanhang och förklarar med bakgrund och analys, så förstår läsarna det och ser fram emot den förändring vi gör. Den tidning vi levererar i dag är inte så den nya Trelleborgs Allehanda kommer att se ut. Det blir mer material och mer lokalt material framför allt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".