Dreamhack Masters
Dreamhack Masters avslutas imorgon. Foto: Sandra Jakobsson/SR
Malmö

Ninjas in Pyjamas slåss om finalplats

"Vi har en sjätte spelare i publiken"
2:13 min

I dag samlas e-sports entusiaster från alla världens hörn i Malmö Arena för att under helgen se vem som vinner bucklan i Dreamhack Masters.

Turneringen är inne på sin näst sista dag och redan klockan åtta i morse sträckte sig kön lång i väntan på att dagens första match skulle börja klockan tio.

Under lördagen ska fyra kvartsfinaler avgöras. Ninjas for Pyjamas, eller NiP som de kallas, är det enda svenska laget som tagit sig såhär långt och förhoppningen bland den svenska publiken är stor.

Johan Wältare är ansvarig för laget och satte turneringen och det svenska laget i större kontext:

– För att göra det enkelt så brukar jag säga att NiP är som Manchester United är i fotbollen där man är väldigt stor och har mycket fans. Sedan har inte e-sporten kommit dit kulturmässigt som fotbollen har. 

Han kom tidigare till arenan för att styra upp saker innan matchen och beskriver sig själv lite som "oljan i maskineriet". Inför dagens kvartsfinal mot det ukrainska laget Natus Vincere hoppas han på vinst:

– Självklart måste man hålla på sitt eget lag. Jag tror att grabbarna kommer att fixa det. Men det gäller att ha lite tur också, men enligt mig så är tur något man förtjänat, så jag hoppas att vi har gjort det.

I entrén befann sig NiP fansen Andreas Orre och Karl Blixt som investerat i premiumbiljetter: 

– Det är det enda svenska laget, så jag hoppas på vinst, säger Andreas Orre. 

Karl Blixt är från Lund och menar att det är kul att se hur snabbt sporten har växt:

– Det har spridit sig så mycket och det är många som håller på med det. 

Johan Wältare har mycket att stå i men har inte undgått att lägga märke till det stöd som finns i publikhavet:

– Jag har gått runt lite och sett många NiP fans, så vi kommer ha en sjätte spelare ute på arenan. Och det är sjukt viktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".