Havsörn fotad på Runde
1 av 5
Nordeuropas största rovfågel var tidigare utrotningshotad. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio
Havsörn fotad vid ön Runde i Norge
2 av 5
Även om havsörnen är räddad finns många hot mot arten kvar. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio
Nils Waldemarsson, Skånes Ornitologiska Förening.
3 av 5
Nils Waldemarsson, Skånes Ornitologiska Förening. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Tosteberga hamn.
4 av 5
Tosteberga hamn är en samlingsplats för naturintresserade som vill titta ut över skärgården där många havsörnar har vinterboplatser. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Tosteberga hamn.
5 av 5
En räddningsboj för havsörnen under de senaste decennierna har bland annat varit utplacering av giftfri mat. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Miljö

Så räddades Nordeuropas största rovfågel från utrotning

0:51 min

Tidigare var havsörnen utrotningshotad men är nu räddad. Många fågelungar har sett dagens ljus i år och ökningen i Skåne märks runt Kristianstad.

Nordeuropas största rovfågel var tidigare utrotningshotad på grund av hård jakt och miljögifter. Men sedan dess har havsörnen ökat igen och är nu räddad.

– Nu har vi ett säkerställt bestånd i Sverige, i stort sett i alla landskap. Vi ser gärna att det fortsätter på det viset, säger Nils Waldemarsson, som är engagerad i Skånes Orrnitologiska Förening.

Det här året är ett nytt tecken på att havsörnen är tillbaka i naturen för att stanna. Många ungar har sett dagens ljus, ökningen i Skåne märks särskilt runt Kristianstad.

Men hoten finns fortfarande kvar. Miljögifter, skogsavverkning, tjuvjakt och plundring av bon är faror för den känsliga arten.

– Vi ser i Östersjön att miljögifter börjar röra sig igen. Vi ser ökade halter av PCB och DDT, säger Nils Waldemarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista