Migrationsverket
Foto: Marcus Ericsson/TT
Sverige

Forskare: Medierna framställer gruppen invandrare som problematisk

Forskare: Vi har en mer positiv bild av invandring
3:32 min

Forskaren Mehrdad Darvishpour menar att mediernas negativa rapportering av invandringen antingen beror på fokuseringen att sälja eller också är de påverkade av den politiska samhällsklimatet.

En ny studie visar på hur invandringen ofta speglas, i medierna, som nåt som är negativt för Sverige. Bakom undersökningen står Delegationen för migrationsstudier. Den beskrivs som nåt som bidrar till att försvaga den sociala sammanhållningen, som nåt som bidrar till kriminalitet och till att försvaga landet ekonomiskt.

– Den värsta kulturkrocken jag stött på här i Sverige är mellan den akademiska världen och mediernas, säger Mehrdad Darvishpour, fil doktor i sociologi och docent i socialt arbete vid Mälardalens högskola som forskat på huruvida bilden av ensamkommande pojkar, som förmedlas genom olika medier, stämmer överens med hur verkligheten ser ut.

Han menar att forskningen visar på en mer positiv bild av invandring, men medierna tenderar att framställa gruppen invandrare som problematisk.

Varför är det så?

– Antingen beror det på att medierna är fokuserade på att sälja sina nyheter och då går negativa nyheter bättre. Eller så är de påverkade av den politiska diskursen, svarar Mehrdad Darvishpour.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".