Nu utbildas drönaroperatörer i Ljungbyhed.
Nu utbildas drönaroperatörer i Ljungbyhed. Foto: Heiko Junge/TT
Ljungbyhed

Första drönarutbildningen har startat i Skåne

"Branschen måste bli säker"
3:21 min

Nu skrivs flyghistoria i Ljungbyhed - igen. 35 elever har kommit in på utbildningen och blir drönaroperatörer. På schemat står etik, moral och säkerhet.

Folkuniversitets nya kurs har förlagts till Ljungbyhed, där annan luftsfartsutbildning redan finns för trafikledarpiloter och tekniker. 

– Eftersom alla kommer att vara i samma luftrum och flyga är det väldigt viktigt att allt går rätt till, säger utbildningssansvarige Tommy Magnusson.

En av eleverna är Alexander Servin, med modellflygplan och drönare som intresse sedan tonåren. Han vill kombinera att flyga och filma i ett framtida yrke. Anette Eilert är skogsmästare och samlar in fältinformaration med hjälp av drönare, som effektiviserar hennes arbete.

– Jag tror att man måste ha en utbildning i botten i framtiden. Fler kommer  att vilja flyga och det måste styras upp på något sätt, det kan inte vara så att folk får flyga härs och tvärs, säger Anette Eilert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".