RF:s Johan Claesson.
RF:s Johan Claesson.
Handboll

Oro för matchfixning inom svensk handboll

Johan Claesson: Kanske lockas lättare ta emot pengar
0:32 min

Matchfixning riskerar drabba svensk handboll. Därför jobbar Riksidrottsförbundet (RF) nu med intensivt, förebyggande informationsarbete.
– För att få spelarna att förstå hur de ska agera, säger samordnaren Johan Claesson.

Spel- och bettingintresset för handboll är stort, det menar RF:s samordnare mot matchfixning Johan Claesson. Samtidigt är löneläget inom svensk handboll relativt lågt. Det förhållandet är en faktor i riskbedömningen vad gäller matchfixning inom sporten.

– Det kan skapa incitament för att handbollsspelare kanske lockas lättare av att ta emot pengar för att fixa en match, säger Johan Claesson.

En annan faktor är handbollsgeografin. Storklubbarna hör hemma i södra och västra Sverige, detsamma gäller många kriminella gäng som ägnar sig åt matchfixning.

– Precis de regionerna där vi sett många fall inom svensk fotboll. Sannolikheten att en handbollsspelare som verkar i de här regionerna skulle bli kontaktad är naturligtvis större än att en fotbollsspelare i Luleå skulle bli det, säger Claesson.

Jag är så luttrad att jag tyvärr inte blir överraskad för nåt längre.

Samtliga spelare i elitlagen på dam- och herrsidan ska nu gå igenom RF:s utbildningsmaterial. Dessutom är Claesson och hans kollegor på informationsturné i Handbollssverige, för att förebygga matchfixning.

– För att få spelarna att förstå hur man ska agera. Det kan faktiskt drabba handbollen också, säger han.

Internationellt sett drabbades handbollen hårt när en av världens främsta spelare någonsin Nikola Karabatic visade sig ha varit inblandad i en läggmatch med Montpellier 2012, varpå han dömdes till dryga böter.

Skulle du bli överraskad om det kom ett fall med matchfixning i Handbollsligan den här säsongen?

– Jag är så luttrad att jag tyvärr inte blir överraskad för nåt längre, säger Johan Claesson.

– Den stora faran är att som spelare tänka att "det är inget problem för oss". Man måste fatta att det här kan drabba vilken idrott och förening som helst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".