Polisens logotyp
Foto: Mikael Fritzon/TT.
Stockholm

Möte i Rosenbad om polisens personalsystem

Justitieministern: Min uppgift att gå till botten med det här
0:17 min

Regeringen kräver svar från Polismyndigheten efter Ekots och P4 Stockholms avslöjande om att polisen frångått Säkerhetsskyddsförordningen när man gett ett privat företag tillgång till polisens personalsystem. Det är justitieministerns statssekreterare och personer från rikspolis Dan Eliassons stab som träffas.

Justitieminister Morgan Johansson kommenterar nu också för första gången Ekots granskning. Morgan Johansson säger att han tidigare inte känt till avsteget från Säkerhetsskyddsförordningen, men att det är för tidigt att säga hur allvarligt det är.

– Den information jag fick var strax före fem i går eftermiddag, innan dess har jag inte känt till någonting. Min uppgift just nu är att gå till botten med vad som verkligen har hänt, säger justitieministern.

Rikspolischef Dan Eliasson har hittills inte velat ge några kommentarer till Ekot.

Men enligt uppgifter till Aftonbladet ska Dan Eliasson själv ha kontaktat justitiedepartementet i måndags angående polisens hantering av hemliga uppgifter. Detta efter att Ekot och P4 Stockholm börjat ställa frågor om just det.

I ett pressmeddelande nu på morgonen skriver också Polismyndigheten att man "inte agerat på sådant sätt att hemliga personuppgifter läckt ut till obehöriga". Något som Sveriges Radio heller aldrig hävdat.

Det handlar om Polisens personal-och lönesystem, Palasso. Ett system som beskrivs som hjärtat i polisens verksamhet. Den som har tillgång till systemet får en unik inblick i hur polisen arbetar.

Förutom namn, personnummer och löner på alla anställda finns där också uppgifter om närmaste anhöriga och till och med barn. Man kan se vart enskilda poliser rest, olika meriter och scheman.

Personal- och lönesystemet har funnits hos polisen sedan slutet på 1990-talet. Eftersom det innehåller hemliga uppgifter med bäring på rikets säkerhet, sköts driften internt i särskilda lokaler.

Men våren 2015 stod det klart för polisen att den inte längre klarade av att sköta personal- och lönehanteringen själv. Myndigheten behövde hjälp av ett privat företag, det kanadensiska CGI, som äger Palasso. Annars riskerade hela löneproduktionen att haverera.

Lösningen var att ge CGI åtkomst till polisens lönesystem från företagets egna lokaler utanför polisen.

Eftersom det rör sig om hemliga uppgifter som har bäring på rikets säkerhet måste informationen, mellan polisen och företaget, krypteras enligt ett system godkänt av Försvarsmakten. Detta framgår tydligt i Säkerhetsskyddsförordningen.

Men för att spara pengar och tid så beslutade rikspolischefen Dan Eliasson, våren 2015 att man skulle göra ett undantag från Säkerhetskyddsförordningen – och alltså strunta i försvarets krypteringslösning.

Polisen bekräftar i sitt pressmeddelande att ett privat företag hjälper Polismyndigheten att hantera driven av personalsystemet. Men hävdar att man ”inte har överfört hemliga och känsliga uppgifter.”

Det här står i skarp kontrast till beslutet som fattade i april 2015. Där kan man läsa ”då informationen som skickas mellan Palasso och den externa leverantören CGI anses ha bäring på rikets säkerhet innebär det att informationen klassas som hemliga uppgifter. Enligt Säkerhetsskyddsförordningen får hemliga uppgifter endast krypteras med krypteringssystem godkänt av Försvarsmakten.

Polisen kommenterar inte huruvida rikspolischefen har rätt att göra ett undantag från Säkerhetsskyddsförordningen. Enligt de experter som Ekot talat med kan bara regeringen göra ett sådant undantag.

Trots det skriver Polismyndigheten i sitt pressmeddelande inte brutit mot eller agerat i strid med säkerhetsskyddsförordningen eller säkerhetsskyddslagen. Polisen menar att Rikspolischefens beslut är otydligt formulerat och därför har feltolkats. Men i beslutet står det att "Enligt Säkerhetsskyddsförordningen (1996:633) 13 § får hemliga uppgifter endast krypteras med krypteringssystem godkänt av Försvarsmakten."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".