Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tomelilla

Ger inte upp om cykelväg genom Brösarps backar

Byagillet: Vi tänker oss en liten grusväg
1:12 min
Sven-G Hultman visar hur byagillet tänker sig att cykelbanan ska komma fram vid rastplatsen Brösarps backar.
1 av 2
Sven-G Hultman visar hur byagillet tänker sig att cykelbanan ska komma fram vid rastplatsen Brösarps backar. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Leif Richard och Sven-G Hultman från Brösarps Byagille.
2 av 2
Leif Richard och Sven-G Hultman från Brösarps Byagille. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio

Byagillet i Brösarp presenterade idag ett eget förslag om cykelväg mellan Brösarp och Ravlunda.

Byagillet har i flera år kämpat för att cykelleden Sydostleden ska dras förbi Brösarps backar, nära väg 9, och har nu förslag på en enklare markväg som följer landskapet.

- Det vi tänker oss är en liten grusväg som går mjukt i dalen, den går inte upp på kanterna på sluttningarna, man behöver alltså inte göra stora ingrepp och den blir alltså billig i och med detta också, att bygga, säger Sven-G Hultman, ordförande i Brösarps byagille.

Vi tror att cyklisterna kommer att fortsätta att cykla här i alla fall.

Brösarps backar är ett populärt besöksmål - men att cykla dit innebär idag en ganska vådlig färd längs väg nio som har mycket trafik och är krokig och nästan utan vägren. Samtidigt är det svårt att bygga en cykelbana precis jämte vägen, eftersom det bland annat skulle inkräkta på värdefull natur. Tidigare har alternativa dragningar av cykelleden diskuterats, till exempel längs Verkeån, men det skulle bara innebära att många ändå väljer att cykla längs väg nio, för att kunna besöka backarna, menar Sven-G Hultman.

- Endast vårt förslag löser problemet med cyklismen på den trafikfarliga väg 9, genom backarna. I alla de andra förslagen som diskuteras går man utanför backarna. Cyklisterna ska tvingas, lockas, att inte komma till Brösarps backar. Det tycker vi är mycket märkligt och vi tror att cyklisterna kommer att fortsätta att cykla här i alla fall, säger han.

Sydostleden är en 27 mil lång cykelled i södra Sverige, från Växjö till Simrishamn. Den går genom sammanlagt nio kommuner i Småland, Blekinge och Skåne. Leden invigdes 2016 och några delar är ännu inte färdigbyggda, utan har en tillfällig dragning, bland annat sträckan Brösarp - Ravlunda.

Region Skåne är huvudman för Sydostleden, som är ett samarbete mellan kommunerna Tomelilla, Simrishamn, Kristianstad, Bromölla, Sölvesborg, Karlshamn, Olofström, Tingryd och Växjö, Region Skåne, Region Blekinge och Region Kronoberg, samt Trafikverket.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".