Vatten rinner från en kran i ett dricksglas
Många i Nymö kan fortfarande inte använda sitt vatten. Foto: Hasse Holmberg/TT
Nymö

Ingen lösning för Nymövatten ännu

Förskolechefen: Vi får hämta vatten i tank
0:41 min

(Uppdaterad) Vattnet i Nymö är fortfarande inte säkert att använda. Det konstateras efter att de första vattenproverna analyserats.

Vattnet i Nymö är fortfarande inte säkert att använda. Därför avråds fortfarande vissa delar av Nymö från att använda vattnet för matlagning, dryck och hygien som exempelvis till dusch, tvätt, disk etc.

Anledningen är att det i förra veckan läckte ut 4 000 liter utspätt bekämpningsmedel vid en olycka.

Den här veckan har Kristianstad kommun fått svar på de först tagna vattenproverna. I nuläget går det inte att dra några säkra slutsatser om när vattnet går att använda som vanligt igen.

Att vi skulle kunna häva rekommendationerna den här veckan ser vi inte som realistiskt

– Vi hoppas verkligen att det handlar om dagar men det beror helt på hur de nya proverna se ut. Att vi skulle kunna häva rekommendationerna den här veckan ser vi inte som realistiskt, säger Cecilia Hammarberg som är chef på avdelningen för miljö- och hälsoskydd på Kristianstad kommun.

De analyserade proverna är tagna dels ur det uppumpade vattnet på olycksplatsen men även ur ett par närbelägna enskilda brunnar. Man har också tagit jordprover ur jorden som har schaktats upp på olycksplatsen.

Analysresultaten ger en indikation på att grundvattenflödet går långsammare än vad man tidigare trott. Det innebär att kommunen inte behöver utöka det område som anses kunna vara påverkat.

Som en hjälp till hushållen finns vattentankar för hushållsbruk utställda vid förskolan i Nymö. Nymö resursskola är öppen måndag-torsdag mellan kl. 18-20 och där finns möjlighet att duscha.

Följ Kristianstad kommuns uppdateringar med nya rekommendationer under dagen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".