Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskap

Nya sjukhus byggs för att hindra infektioner

Publicerat torsdag 7 september 2017 kl 08.20
Antibiotikaresistens utmaning för vården
(1:20 min)
Rund byggnad
Skånes universitetssjukhus akutmottagning byggdes under 2010. Foto: Jorchr/ Wikimedia

Dagens sjukhus är inte byggda för att möta framtiden. Det är en av slutsatserna i en avhandling som läggs fram i Lund idag.

Allt fler bakterier blir motståndskraftiga mot antibiotika, samtidigt som nya virussjukdomar sprider sig över världen. Det gör att sjukvården måste bli bättre på att ta hand om svåra infektioner.

– Jag tycker det är uppenbart att vi är på väg in i en era där antibiotika får allt mindre verkan och vi får allt färre nya antibiotika. Om man ser de kurvorna så inser man ju att vi inte alltid kommer att kunna lita på antibiotika på det sätt som vi har gjort, säger Torsten Holmdahl, läkare och klinikchef på den nya infektionskliniken vid Skånes universitetssjukhus.

Många av dagens stora sjukhus började planeras på 60-70-talen i en tid innan resistenta bakterier blivit ett växande problem. Sedan dess har också hivsmitta, svininfluensa och andra nya virussjukdomar tillkommit.

Sjukhus från den tiden möter inte framtidens krav, säger Torsten Holmdahl. En brist är få enkelrum och för små rum.

– De är inte anpassade för så mycket personal och patienter som ofta vistas där. Och sedan har vi för få rum med ingång utifrån, man har inte tänkt igenom patientflödena för att separera smittsamma och icke smittsamma patienter.

Ett sätt att minska risken för bakterie- och virusinfektioner är att bygga sjukhus enligt nya principer, och även att ta tillbaka gamla traditionella idéer. Och det har man gjort i Malmö.

Där har man skapat en klinik med stora enkelrum och med separata ingångar utifrån. Det ger effektivare möjligheter att hålla smittade patienter skilda från varandra. Nya metoder att desinficera rummen med väteperoxid har även provats ut.

Det här är något som vi behöver mer av, säger Joakim Larsson från Centrum för antibiotikaresistensforskning i Göteborg. Dagens sjukhus räcker inte riktigt till.

– När vi har patienter som bär på särskilt problematiska multiresistenta bakterier har vi nog inte sjukhus idag som riktigt klarar av det, om vi tänker oss ett scenario där det här ökar.

Torsten Holmdahls doktorsavhandling om planeringen och bygget av den nya infektionskliniken i Malmö läggs fram idag vid Lunds universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".