Kommunfullmäktige i Hässleholm
Kommunfullmäktige i Hässleholm. Foto: Oscar Ivarsson/Sveriges Radio
Skåne

Utlandsfödda har lång väg till att bli politiker

Enkät: Sällan det känns som att alla är representerade
2:40 min

Invandrade svenskar är underrepresenterade i kommunpolitiken, enligt en ny rapport. Skåne är inget undantag.

Om de valda politikerna hade speglat befolkningen så hade antalet politiker födda utomlands varit dubbelt så många. Enligt rapporten – som tagits fram av Delmi, delegationen för migrationsstudier, beror det här på hur det svenska valsystemet är uppbyggt och var utlandsfödda svenskar bor.

Utrikesfödda bor framför allt i storstäder där det helt enkelt är svårare att komma in i fullmäktige, eftersom det är många fler invånare per mandat.

– Om invandrarna bodde jämnt utspridda över Sverige skulle deras representation i fullmäktige bättre motsvara deras andel av befolkningen, säger Pieter Bevelander, professor i migrationsforskning till Sydsvenskan i dag.

Han säger till tidningen att utvecklingen går mot att balansera representationen av den här gruppen – sedan 1991 har antalet utrikesfödda i kommunfullmäktige fördubblats.

Fler saker som enligt rapporten gör vägen längre till politiken för utlandsfödda är om båda föräldrarna är invandrade och att valdeltagandet bland utlandsfödda är mindre än bland övriga befolkningen.

Hela rapporten hittar du här.

P4 Malmöhus
p4malmohus@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".