Älg som springer utefter ett viltstängsel
1 av 2
Många frågor runt vilt och viltstängsel. Foto: Johan Nilsson/TT
Bernt-Olof Nilsson, skånsk representant i Nationella Viltolycksrådet.
2 av 2
Bernt-Olof Nilsson, skånsk representant i Nationella Viltolycksrådet. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Hässleholm

Älg älgar runt på fel sida av viltstängslet

Polisinspektören: Man försöker få tillbaka dom på rätt sida i första hand
6:48 min

"VI HAR EN ÄLG PÅ FEL SIDA AV VILTSTÄNGSLET". Den varningen hör vi allt som oftast från vår trafikredaktion. Idag fick vi svar på massa vilda frågor.

I skogen trivs djuren allra bäst. Och för bilarnas och bilisternas skull är det också trevligast på det viset.

Viltstängsel och viltpassager finns det en del, men det händer ju trots det att älg, rådjur och andra djur vimsar runt på fel sida av viltstängslet.

Polisinspektör Bernt-Olof Nilsson i Hässleholm, är skånsk representant i Nationella Viltolycksrådet (NVR).

– Man försöker få tillbaka dom på rätt sida i första hand om det är möjligt. Det kan händ att de är så uppstressade att det inte går, de kanske trasslar in sig och då får man avliva dom.

Med tiden har djuren lärt sig var de kan passera och var de finns öppningar. När det då kommer bilar blir djuren rädda och vill försöka komma tillbaka, men då sätter stängslet stopp.

Det är genom någon av polisens ca 400 jägare och kontaktpersoner som man försöker mota tillbaka djuret ut i skogen, både när det hänt en olycka eller det befinner sig på fel sida av vägen.

– Med tiden har djuren lärt sig var de kan passera och var de finns öppningar. När det då kommer bilar blir djuren rädda och vill försöka komma tillbaka, men då sätter stängslet stopp.

Vid Osbytrakten har några av de jägare som Bernt-Olof pratat med sett en del älgar som lyckats hoppa över färister.

– Vill en älg tvunget över, så kan den hoppa.

Bernt-Olof Nilsson tycker inte att man som privatperson ska försöka få tillbaka djuret på egen hand, både djuret och människan kan skada sig.

– Man måste känna till var närmsta passage är, så man inte motar det på fel håll. Det kräver både lokalkännedom och kännedom om djurs beteende, avslutar Bernt-Olof.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".