Moa Herngren
1 av 2
Moa Herngren. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Moa Herngren i studion
2 av 2
Moa Herngren i studion Foto: Sveriges Radio
Kristianstad

Moa Herngren inför besöket i Kristianstad

Moa Herngren: Jag älskar att träffa människor som gillar att läsa
3:01 min

Moa Herngren är aktuell med teveserien bonusfamiljen och även boken Tjockdrottningen. I helgen gästar hon Kristianstads bokfestival.

Tjockdrottningen är en svart komedi om jakten på lycka, status och kärlek i dokusåpornas värld som präglas av cynism och människoförakt. 

Den handlar om Annie Ek, som väger över 200 kilo och tillbringar sina dagar med att äta och drömma sig bort i andras liv på Facebook och Instagram. En dag blir hon kontaktad av tv-redaktören Camilla Willdow som lyckas övertala henne att medverka i bantningsserien Du är vad du väger. Annie blir Tjockdrottningen med hela svenska folket. Programmet leds av Johanna Broman som desperat vill slå igenom och gör allt för att hålla uppe bilden av framgång fast hon sitter djupt i skuldfällan. Hon dövar sin ångest med sms-lån och shopping på nätet.

–Det är ett viktigt ämne att prata om hur vi ser på våra kroppar och vad som är okej och inte, säger Moa Herngren.

Moa Herngren är lillasyster till Felix och Måns Herngren och är journalist, bland annat före detta chefredaktör för Elle.

–Det känns lite orättvist att jag inte var med i Smash, men på den tiden var jag väldigt osugen på att stå framför kameran, berättar hon med ett skratt.

Tidigare har hon skrivit faktaboken Fältguide för bonusfamiljen. Hon är nämligen också medskapare till SVT:s succéserie Bonusfamiljen. Moa Herngren debuterade med romanen Allt är bara bra, tack. Andra titlar är, Jag ska bara fixa en grej i köket Jag skulle aldrig ljuga för dig och Hon hette Jennie och ungdomsboken Ni kommer sakna mig.

Moa Herngren har tidigare arbetat som tv-producent och utvecklingschef. Varit chefredaktör för tidningen Elle och krönikör för DN.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".