Fladdermus
Fladdermusen är beroende av studsande ljud för att kunna flyga säkert. Foto: Nickolay Hristov / Science
Sverige

Yta utan eko förvirrar fladdermöss

Forskaren: Beroende av studsande ljud
1:40 min

Fladdermöss brukar beskrivas som naturens mästerflygare, men en sak har de problem med. De riskerar att krascha in i vertikala ytor som exempelvis glasrutor.

Fladdermöss med sina högfrekventa ljud och sin ekopejling kan snabbt väja undan för hinder. Men släta ytor ställer till bekymmer under flygturen, visar en ny studie i tidskriften Science.

– Vid en skrovlig yta studsar ljuden åt alla möjliga håll, och de uppfattar alltid något eko. De flyger inte in i en trädstam eller ett hus. Men om det är en glasruta eller en helt slät plåt kan det vara svårare, säger fladdermusforskare Johnny De Jong vid Centrum för biologisk mångfald i skogen utanför Uppsala.

Det är samma fenomen som i en spegel. När vi står rakt framför den ser vi oss själva, men är spegeln vinklad ser vi åt ett helt annat håll. Och när fladdermössen skickar iväg sina ljudsignaler mot en slät yta studsar de bara tillbaka om fladdemusen befinner sig rakt framför, så att signalen kommer in i en rät vinkel.

Kommer ljuder däremot in från sidan studsar ekot åt ett annat håll. Det uppfattar fladdermusen som att det är fritt fram att flyga, och kan då krocka med ytan.

Johnny de Jong är osäker på om släta vertikala ytor rent generellt är ett hot mot fladdermöss, men han tycker det är viktigt att känna till fenomenet. I vissa speciella miljöer kan det kanske vara en bidragande orsak till att fladdermössen råkar illa ut.

– Vid vindkraftverk vet vi att fladdermössen kan dö av rotorbladen, men det här kan ju betyda att de också krockar med själva fundamenten.

Mer om fladdermöss i Vetenskapsradions veckomagasin klockan 14:03 i P1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".