En leende kvinna med sin son i famnen
Elliot är idag tio månader gammal och kämpar på med olika typer av träning tillsammans med mamma Johanna och pappa Jakob. Foto: Dzenet Alisehovic/Sveriges Radio
Kristianstad

Johannas son fick en hjärnskada i samband med förlossningen

Mamman: Livet känns fortfarande väldigt förstört
3:48 min

En miss på förlossningsavdelningen på Centralsjukhuset i Kristianstad gjorde att Johanna Adolfssons son föddes med en grav hjärnskada.

Det var i november förra året som Johanna Adolfsson åkte in med sin sambo Jakob till förlossningsavdelningen på Centralsjukhuset i Kristianstad efter att värkarna satt igång. Allting hade sett bra ut under graviditetens gång och både mamman och sonen var friska.

En barnmorska gav Johanna Adolfsson värkstimulerande dropp för att värkarna skulle bli starkare. Hon ökade styrkan på droppet under förlossningsförloppet. Men droppet gjorde så att Johanna Adolfssons son fick syrebrist i magen och hans hjärtslag blev svagare.

Kardiotokografi, eller CTG som det också kallas, mäter fostrets puls i relation till livmoderns sammandragningar och används för att övervaka förlossningar. En annan anställd som gick förbi uppmärksammade CTG-registreringen som visade på barnets allvarliga syrebrist och med hjälp av läkare förlöstes barnet akut med hjälp av yttre press. Till följd av syrebristen föddes Johannas son med en hjärnskada - men till en början var han helt livlös.

 Livet känns fortfarande väldigt förstört. Vi är så arga.

– Elliot fick ligga i respirator en vecka i Lund. När vi kom tillbaka till Kristianstad sa en överläkare där att det är realistiskt att tänka att Elliot inte kommer att kunna gå, prata eller äta själv, säger Johanna Adolfsson.

Idag har man konstaterat att Elliot har en CP-skada som inte är grav. Han kan röra på sig men får fortfarande hjälp med att sondmatas genom en knapp på magen. Familjens vardag består av träning för att stärka barnets bål så att han ska kunna gå och sitta själv. Det blir också en hel del turer till barnhabiliteringen, till en osteopat i Göteborg som hjälper till med att lösa upp spänningar i barnets kropp och till en forskare i Stockholm som forskar om hjärnskador.

– Livet känns fortfarande väldigt förstört. Vi är så arga. Allt det här lidandet Elliot och vi har fått gå igenom kunde ha undvikits och det är det som är så frustrerande, säger Johanna Adolfsson.  

Hon berättar att det trots allt känns ljust med tanke på sonens vilja att kämpa och hon dokumenterar familjens vardag i sin blogg.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) bedömde att barnmorskan brustit i sin yrkesutövning efter en lex Maria-anmälan.

Det är inte robotar som arbetar här utan det är mänskliga faktorer inblandade.

Enligt Rickard Claesson, verksamhetschef på kvinnoklinikerna i Kristianstad och Ystad, har man flyttat barnmorskan till en annan avdelning och låtit henne certifieras om i CTG.

– Vi har infört en koordinator i så många pass som det är möjligt och vi håller på så att det ska bli på alla pass, säger Rickard Claesson.

Han berättar att man också infört så kallade "time-outs" som innebär att barnmorskor ska kontakta en kollega för att diskutera sin patients förlossningsprocess och om det är okej att fortsätta som man gjort eller om någonting behöver ändras. Enligt Rickard Claesson försöker man också alltid vara två barnmorskor på rummet strax före, under och efter förlossningsögonblicket.

– Vi gör allt i  vår makt för att sådant här inte ska hända. Men det är inte robotar som arbetar här utan det är mänskliga faktorer inblandade. Men det är ytterst beklagligt, säger Rickard Claesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".