Annethe Yng, Hästen i Skåne.
Annethe Yng, Hästen i Skåne. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Sjöbo

Hästen i centrum för branschdag

Arrangör: "Behöver en mötesplats där vi kan komma samman"
2:52 min

Mentorprogram för nya företagare i hästbranschen var en av punkterna på Skånsk Hästnäringsdag i Blentarp.

Branschdagen hålls för andra året och omkring 175 personer kom för att lyssna på föredrag, delta i diskussioner om hur hästnäringen kan utvecklas och knyta kontakter.

Avel, utbildning av häst och ryttare, juridiska frågor, forskning om hästar och hästen inom vård och omsorg, var några ämnen för dagen.

Behöver hitta nya former för att synliggöra och utveckla.

- Hästföretagare och hästorganisationer behöver en mötesplats där vi kan komma samman och diskutera och testa idéer och dela idéer och få ut massa information snabbt i våra respektive nätverk, så att vi tillsammans kan utveckla skånsk hästnäring, säger Annethe Yng, verksamhetschef för Hästen i Skåne, som arrangerar dagen tillsammans med Sjöbo kommun.

Hästnäringen är väldig bred och består av många olika delar, säger hon.

- Det är sport, avel, evenemang, turism, fodertillverkning, utbildning, beridare, försäljning, veterinär och så vidare. Därför behöver man hitta nya former för att både synliggöra och utveckla den och det är därför vi är där idag.

En nyhet som presenterades under dagen var att starta ett mentorprogram för nya hästföretagare.

- Kanske är det tjejer som startar sina första företag och behöver affärsrådgivning och komma in i nya nätverk, tänka på exportmognad, hitta nya sammanhang för att marknadsföra sig, börja fundera på varumärkesstrategier, säger Annethe Yng.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".