Hyrcyklar uppställda på en av de 50 stationer som finns i Malmö. Foto: Cecilia Ekman/Sveriges Radio
Foto: Cecilia Ekman/Sveriges Radio
Malmö

Populärt hyrcykelsystem byggs ut

Projektledare: "Kan bli ett bra komplement"
1:18 min

På 1,5 år har det gjorts mer än en halv miljon resor med de hyrcyklar som Malmö stad har ställt ut på olika platser i kommunen och nu pågår arbetet med att planera en utbyggnad.

Vi fokuserar på att bredda systemet geografiskt. Det blir mycket fokus på pendlare och arbetsplatser.

– Vi har också tänkt på hur vi kan få in detta i bostadsområden där det inte finns så bra lokal kollektivtrafik, så att detta kan bli ett komplement, säger Siri Larsson Lindersköld, projektsamordnare på Gatukontoret i Malmö.

Malmö stads hyrcykelsystem ska byggas ut till 100 stationer med 1 000 cyklar senast juni 2019. Malmö by bike blir då dubbelt så stort som i dag. Nya stationer föreslås ibland annat Kirseberg, Rosengård, Persborg, Hyllie, Holma och Limhamn.

Utnyttjas flitigt

I dag görs mer än hälften av cykelturerna av personer i åldern 25-35 år och det är männen som är de flitigaste användarna. Gatukontorets siffror visar att nära 70 procent av alla cykelturer görs av män.

Systemet används även av folk som kommer från andra kommuner.

– Vi har fått önskemål om fler hyrcykelstationer i områden dit vi inte nått ännu, säger Siri Larsson Lindersköld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".