Bild på kvinna som målar och en bild på person som lämnar Arbetsförmedlingen.
Foto: Karin Nilsson/TT, Jessica Gow/TT
Sverige

Splittringen ökar på arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingen: Bland inrikes födda är arbetslösheten nere på rekordnivåer
1:58 min

Antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen fortsätter att öka men samtidigt växer skillnaderna i arbetslöshet mellan olika grupper. Arbetslösheten bland personer födda i Sverige är nu rekordlåg.

3,9 procent var arbetslösheten i slutet av augusti bland inrikes födda, enligt Arbetsförmedlingens sätt att mäta.

I princip alla som vill ha ett jobb har ett jobb, det gäller särskilt dem med minst gymnasieutbildning, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén. 

– Det är faktiskt så att bland inrikes födda är arbetslösheten på rekordlåga nivåer. Arbetslösheten i den här gruppen har inte varit så låg sedan precis före finanskrisen. Den lediga arbetskraften bland inrikes födda är nästan helt uttömd. 

Bland utrikes födda är verkligheten en helt annan, där är arbetslösheten 22 procent, enligt Arbetsförmedlingen. 

– Det är lite svårt att hitta ett jobb här i Sverige, säger 19-årige Atul Kumar som kom till Sverige från Indien för åtta månader sedan. 

Nu söker han jobb samtidigt som han pluggar svenska. Med sig har han två års datautbildning, jobbet han söker, men inte fått än är i restaurangbranschen. 

– Det är problem med språket. När jag pratar bra svenska blir det inga problem att söka jobb, säger Atul Kumar. 

Totalt ökade antalet inskrivna arbetslösa i augusti jämfört med samma månad ifjol, från 355 000 till 358 000. Förklaringen är fler arbetslösa födda utanför Europa. Det gör också att långtidsarbetslösheten ökar. 

Etableringsuppdraget där nyanlända skrivs in i två år har vuxit med 15 000 personer till 76 000. 

27-årige Bila kom till Sverige från Sydafrika för ett år sedan. Han har sökt många fysiskt krävande arbeten inom städ, bygg, och på flyttfirmor. 

– Det är svårt, säger Bila, har man inte de rätta kontakterna är det svårt att hitta ett jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".