Aida Al Akrawi och den irakiska asylsökande som kallar sig Abu Adhab.
Aida Al Akrawi och den irakiska asylsökande som kallar sig Abu Adhab. Foto: Elinor Strand/SR Malmö
Malmö

Flera attacker mot irakiska asylsökande i Malmö

Abu Adhab: Bilen körde mot oss och plakaten
5:36 min

"Vi hoppas på rättvisa" – det säger Abu Adhab, en av de irakier som sover utanför Migrationsverket i Malmö. Senast natten till söndag satte någon eld på lägret.

Abu Adhab, som han väljer att kalla sig, kom till Sverige hösten 2015. Nu har han fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. I mer än hundra dagar har han demonstrerat med ett trettiotal andra irakier utanför Migrationsverket i Malmö – de vill inte bli skickade tillbaka till Irak.

Han berättar att hans pappa blev mördad, därefter två av hans kollegor. Samtliga arbetade med försäljning av alkoholhaltiga drycker. Det är haram – syndigt – enligt vissa religiösa grupper i Irak enligt deras tolkning av islam.

Pappan och kollegorna mördades av en religiös fanatisk milis, just på grund av affärerna med alkohol. Det var då Abu Adhab beslöt sig för att fly.

Svårt att hitta vittnen

Lägret utanför Migrationsverket har utsatts för flera rasistiska attacker. I juni körde en man en bil med en nazistisk symbol mot deras plakat och i helgen utsattes lägret för en misstänkt mordbrand. Ingen har skadats allvarligt i attackerna.

Sedan i juni har polisens speciella grupp för demokrati- och hatbrott utrett den nazistiska bilattacken mot lägret. Men framtill förra veckan har inte polisen lyckats höra en enda av irakierna som befann sig på platsen.

Abu Adhab är en av de första som vittnat om händelsen.

– Vi har flytt från Irak för de hemska saker som händer där. Vi trodde inte att det här skulle hända oss i Sverige, säger han.

Hjälpt av svenska vänner

Polisen har tidigare berättat för P4 Malmöhus att tiden mellan attacken och att förhören kunnat hållas påverkar utredningen negativt. Enligt åklagaren har man gjort upprepade försök att nå de personer som befann sig på platsen – men utan att lyckas.

– De har sagt att de inte har förtroende för polisen, sade Linda Rasmussen, kammaråklagare.

Men Abu Adhab hävdar att han aldrig nekat att berätta om händelsen för polisen. Men han kan inte svara på om polisen har försökt få kontakt med tidigare dem eller inte.

– Vi pratar inte svenska eller tillräckligt bra engelska för att gå till polisen och berätta för dem.

Efter att medier rapporterat om att utredningen gått trögt hjälpte några av hans svenska vänner honom och en annan irakier att ta kontakt med polisen. Han hoppas att hans vittnesmål ska hjälpa utredningen framåt.

– Vi hoppas på rättvisa, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".