Linda Stark och Farideh Arman har arbetat fram boken Jag är barn.
1 av 2
Linda Stark och Farideh Arman. Foto: Ebba Granath /Sveriges Radio Malmö
Skuggbild på två människor som slåss.
2 av 2
Foto: Heiko Junge/TT
Skåne

Våld i nära relationer - ur barns perspektiv

Kvinnorättsförbundet: En mamma utan ork kan inte hjälpa sitt barn
5:43 min

En handbok att dela ut till kvinnojourer, med fokus på hur de medföljande barnen till mamman skadas mentalt, är nu verklighet. Boken heter Jag är barn.

En ögonöppnare. När allt fokus läggs på mamman hamnar barnen i kläm, och vid långa vistelser på jourhem saknas både rutiner och kunskap om konsekvenser.

– Barnen är skadade i själen, och ibland på kroppen också. Något som kan stanna kvar hela livet. Därför måste man hjälpa dem så tidigt som möjligt. Risken finns att de drabbas av psykisk ohälsa i framtiden, säger Farideh Arman, ordförande för Kvinnorättsförbundet.

Journalisten Linda Stark har tillsammans med fotografen Åsa Sjöström tagit fram handboken, men också barnens berättelser.

– Vi har varit med på aktiviteter, umgåtts, och sakta närmat oss barnen, säger Linda Stark.

Förhoppningen är att fler läser handboken om barnens egna berättelser finns med. När en mamma tar med barn till skyddat boende är det endast mamman själv, inte socialtjänsten eller kvinnojouren, som har ansvar att ta hand om dem. Något som kan vara svårt när krafterna är slut. En omplacering för barnen kräver samtycke från båda föräldrarna.

– Barn kan stanna i kvinnojourer i ett år, helt oacceptabelt, säger Farideh Arman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".