Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Polisyrket höll på att knäcka Idas och Simons relation

Publicerat tisdag 12 september 2017 kl 05.00
Simon: Polisyrket är inget för den som har hus och barn
(4:53 min)
Två bilder. En familjbild och en polisbild.
Bilderna föreställer inte personerna i reportaget. Foto: TT

Många hade inte sökt polisutbildningen om de vetat hur personalpolitiken ser ut. Simon är nyutbildad och är redan på väg att lämna yrket för att rädda sin relation.

Han fick tillslut nog av att flyttas runt mellan olika orter och lämnar nu polisyrket efter knappt två år.

– Hade jag vetat det jag vet idag hade jag aldrig sökt utbildningen utan valt en annan bana, säger Simon som egentligen heter något annat.

Men hans yrkesval har inte bara drabbat honom utan också hans sambo Ida och deras barn.

– Idag förstår jag inte hur jag har orkat med allt. Flytten med allt vad det innebar, att lämna den sociala tryggheten. När han blev kommenderad till gränsen, blev jag kvar ensam med vårt barn i en stad där jag inte kände någon. Det var väldig frustrerande och ensamt. Jag kände att jag blev tagen för given, att det förväntades att jag bara kunde flytta med. Min sambo for illa av att situationen var som den var för mig, att jag satt här själv med vår son på grund av hans jobb. Det här har påverkat vår relation väldigt mycket, säger hon.

Familjen fick tillslut nog av kommenderingar till andra orter, och har redan tvingats flytta 3 gånger på grund av jobbet, något som tärt på relationen.

– Han lämnar jobbet han älskar för att rädda vår relation, säger Ida.

Hon tycker att polismyndigheten har fel fokus när de försöker lösa poliskrisen.

– Det är anmärkningsvärt att man inom polisenen har en bild av att de ska lösa problemet genom att snabbutbilda många nya poliser. Jag tror inte att det är lösningen på det här problemet, för kan man inte ens behålla dem som är nyexaminerade idag för att man har så otroligt dålig personalpolitik så kommer man inte kunna behålla dem i framtiden heller, säger hon.

Kort efter utbildningen Kommenderades Simon till tjänst vid gränsen, och tvingades att under långa perioder bo på hotell många mil ifrån familjen. De hade då just fått sitt första barn.

 Simon fick aldrig jobb där han och familjen önskade, där de redan hade byggt upp ett liv, utan har hela tiden flyttats runt mellan olika kommuner. Och alla flyttar och en påfrestande arbetssituation har tärt på familjelivet till den grad att de vid fler tillfällen har de varit på väg att gå isär.

– Har du familj och hus, har din respektive jobb, ja då är nog polisyrket inget för dig. Det finns många gånger då det hade kunnat gå riktigt illa för oss, där vi kände att vi inte orkar fortsätta relationen, säger Simon.

– Det är så sorgligt att det ska behöva gå så långt, att arbetssituationen ska behöva påverka familjen så mycket, säger hon.

 Att polisens arbetsförhållanden tär på familjelivet känner Polisförbundet väl till. Så här säger Sophia Willander, ordförande för region syd.

– Jag får dagligen samtal från förtvivlade poliser som överväger att lämna yrket för de orkar inte med att de flyttas runt i regionen. Region syd är en stor region. Vi flyttar poliser från norra delen till södra, vilket innebär att man ibland får bo på hotell i månader i sträck. Kombinera det med ett liv med småbarn så slutar det med att du väljer din familj. Vi måste få betydligt bättre villkor.

Det finns en sak som tynger Simon, nu när han snart lämnar yrket.

– Det som tynger mig mest är att jag älskar mitt jobb. Jag älskar att gå till jobbet varje dag. Och att inte få möjlighet att göra det för att man inte tänkt hela vägen ut är frustrerande. Så många nya kollegor som kommer nu, och man ser hur glada och förväntansfulla de är. Men de tyngs redan från början av ett snack om dåliga löner. "Du kommer att skickas dit och dit..." Man ser nästan glöden försvinna direkt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".