Simon Lindberg - nazistledare NMR
Simon Lindberg är åtalad för hets mot folkgrupp. Foto: Janerik Henriksson/TT
Kristianstad

Nazistledare åtalas för hets mot folkgrupp

Åklagaren: Det är ett solklart brott
1:25 min

Tidigare Kristianstadsbon Simon Lindberg, ledare för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, åtalas för hets mot folkgrupp.

En händelse i fjol på Mynttorget i Stockholm får nu sitt rättsliga efterspel. Simon Lindberg, ledare för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, åtalas för hets mot folkgrupp.

Enligt stämningsansökan som lämnats in till Stockholms tingsrätt ska Lindberg vid ett tal i november flera gånger ha gjort nazihälsningar och samtidigt utropat ”hell seger”. Talet fångades på en tio minuter lång filminspelning. Bakom anmälan står den ideella föreningen Juridikfronten.

Han själv förnekar brott, enligt den förundersökning som Nyhetsbyrån Siren tagit del av. Lindberg menar att hans hand varit knuten istället för öppen, och att han aldrig nämnt Hitlers namn, som vid en traditionell Hitlerhälsning.

NMR:s marsch genom Stockholms innerstad vid brottstillfället möttes av motdemonstranter.

Våren 2008 dömdes Lindberg, som då var ledare för nationalsocialistisk front i Skåne, till tre månaders fängelse för att han tillsammans med en kamrat tagit sig in på en fest i Kristianstad och misshandlat fem män.

Festen ägde rum våren 2006 hos RFSL i Kristianstad, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".