Ungdomar
1 av 2
Skolgårdarna har drabbats av exempelvis klotter, nedskräpning och krossade rutor. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Therese Jönsson, Fältgruppen
2 av 2
Therese Jönsson är Fältsekreterare hos Fältgruppen i Kristianstad. Foto: Ari Korzeniowski/Sveriges Radio
Kristianstad

Nyfikna föräldrar och fler aktiviteter - kan minska ungdomsstöket

Therese Jönsson: Man har inte någon annanstans att vara
1:25 min

Ungdomsgäng som hänger på skolgårdar kan behöva fler aktiviteter och mer nyfikna föräldrar.

Stöket på skolgårdarna runtom i Skåne har lett till ökad kameraövervakning och dyra kostnader. Mellan 2015 och augusti 2016 kostade det närmare åtta miljoner kronor för Kristianstad kommun att ersätta stulen utrustning och att städa upp och ställa i ordning.

Therese Jönsson är Fältsekreterare hos Fältgruppen i Kristianstad, en grupp som är ute på kvällar och helger och möter ungdomarna.

– Vi upplever inte att det är så jättestökigt faktiskt. Nästan tvärtom. När vi är ute och fältar på kvällar och helger så är det rätt så svårt att hitta ungdomarna. Det är lite häng på skolgårdar och så, men dem sköter sig ganska väl när vi kommer i alla fall, berättar Therese Jönsson.

Vi i samhället måste göra någonting så att det finns någonting för ungdomarna att göra. Att man faktiskt har någonstans att ta vägen och någon aktivitet att syssla med.

Hon menar att bristen på aktiviteter för ungdomar kan vara en bakomliggande faktor till att man hänger på just skolgårdar.

– Det är mer att man är där för att man inte har någon annanstans att vara. Det blir som en mötespunkt. Vi i samhället måste göra någonting så att det finns någonting för ungdomarna att göra. Att man faktiskt har någonstans att ta vägen och någon aktivitet att syssla med, säger Therese Jönsson.

Fältgruppen arbetar i ett förebyggande syfte. Men nyckeln till att stävja problemen som finns kan börja redan i hemmet.

– Man litar helt och hållet på sina barn, vilket är jättefint i vissa sammanhang, men det kan vara bra om man är lite extra nyfiken som förälder, säger Therese Jönsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".