Barn och vuxen
Från och med juli nästa år höjs underhållsstödet för barn. Arkivbild. Foto: TT
Sverige

Underhållsbidraget och bostadstillägget höjs nästa år

V: Kommer att göra en enorm skillnad i människors liv
1:19 min

Regeringen höjer underhållsstödet för barn från och med 1 juli nästa år. Höjningen finns med i höstbudgeten och är en av flera satsningar på låginkomsttagare, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, som har förhandlat om budgeten med regeringen.

– Ensamstående föräldrar och de som har en permanent nedsatt arbetsförmåga kommer att få betydligt bättre ekonomisk situation. De här åtgärderna kommer att göra en enorm skillnad i de här människors liv, framför allt kvinnors liv, säger Ulla Andersson.

Från och med juli nästa år höjs underhållsstödet för barn mellan 11 och 14 år med 150 kronor, och för barn mellan 15 och 18 med 350 kronor. Det berättade Vänsterpartiet på en presskonferens i dag.

Andra nyheter i budgetöverenskommelsen mellan regeringen och Vänsterpartiet är:

* Garantinivån för ensamstående med sjuk- och aktivitetsersättning höjs med drygt 300 kronor i månaden.

* Personer med sjuk-och aktivitetsersättning får lägre skatt med i snitt 134 kronor per månad.

* Ålderspensionärer får höjt bostadstillägg. En ålderspensionär med enbart garantipension och med en boendekostnad på minst 5 600 kronor i månaden, får 470 kronor mer i månaden.

* Lagstadgad habiliteringsersättning till personer med intellektuell funktionsnedsättning som arbetar. 350 miljoner kronor per år till kommunerna.

Reformerna kostar 2,6 miljarder kronor nästa år, det vill säga bara en liten del av de 40 miljarder, regeringen säger sig ha till reformer. Ulla Andersson anser ändå att det är satsningar med stor effekt.

– De är direkt riktade mot dem som har minst marginaler och en del har kanske inga marginaler alls. Vi har dessutom fått igenom andra reformer som höjt studiebidrag, möjligheter till CSN-lån för körkort och avgiftsfri kollektivtrafik för barn och unga. Så det finns flera reformer i den kommande budgeten som har stämpeln jämlikhet, säger Ulla Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".