Hässleholm

25 miljoner kronor i vite om Hässleholms kommun inte låter fler gräva fiber

Konkurrensverket tar frågan om fiber i Hässleholms kommun till domstol. Myndigheten tycker att ett vite på 25 miljoner kronor ska dömas ut ifall kommunen inte låter andra aktörer gräva.

När Hässleholms kommun hindrar andra aktörer från att gräva ner kabel för bredband så sätts konkurrensen ur spel, menar Konkurrensverket.

– Det är allvarligt när en kommun sätter marknaden ur spel på det här sättet. De som drabbas är ytterst de egna kommunmedlemmarna som riskerar att inte snabbt få tillgång till bredband och att få det till det bästa pris som marknaden kan erbjuda, säger Rikard Jermsten, generaldirektör för Konkurrensverket, i ett pressmeddelande.

Sedan två år tillbaka, oktober 2015, har Hässleholms kommun vägrat nya privata företag markavtal för att lägga ner bredbandskabel.

Konkurrensverket har nu lämnat in en stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen med kravet att Hässleholm kommun ska förbjudas att begränsa konkurrensen på marknaden.

Det ställs också krav på att förbudet kombineras med ett vite på 25 miljoner kronor som kommunen kan få betala om den inte följer domstolens beslut.

Hässleholms kommun har sedan 2009 ett mål om att 95% av alla hushåll i kommunen år 2020 bör ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s.

Just nu pågår arbetet med att anlägga ett fibernät i kommunen för fullt. Ansvaret för att elda och samordna fiberutbyggnaden i kommunen är Fibernätet i Hässleholm.  

 

Fiberutbyggnad i Hässleholms kommun

Hässleholms kommun har sedan 2009 ett mål om att 95% av alla hushåll i kommunen år 2020 bör ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s.

För att nå målet har en fiberetableringsplan tagits fram, som kommunfullmäktige beslutade att anta 25 maj 2015. Just nu pågår arbetet med att anlägga ett fibernät i kommunen för fullt.


Planen utgår från tre baskrav:

Hela kommunen skall omfattas:
Beslut som tas ska ta hänsyn till hela kommunen både tätort och landsbygd så att alla erbjuds fibernät.


Likvärdig avgift i hela kommunen:
Oberoende av var i kommunen man bor skall man ha likvärdig anslutningsavgift till fibernätet.


Öppet nät:
Nätet skall erbjuda en konkurrensneutral plattform för alla tjänsteleverantörer som så önskar verka i Hässleholm kommuns fibernät.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.