Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Kameraövervakning ska stoppa dumparna

Publicerat tisdag 12 september 2017 kl 10.34
Regionchefen: Här är det många verksamheter som dumpar sitt avfall.
(3:12 min)
Elavfall på återvinningsstation. Foto: Parisa Khakuei / Sveriges Radio
1 av 2
Elavfall på återvinningsstation. Foto: Parisa Khakuei / Sveriges Radio
Sopor
2 av 2
Något av det som stod vid Vilans återvinningsstation i Kristianstad. Foto: Linda Evereus / Sveriges Radio

Grovt avfall dumpas allt oftare på återvinningsstationer – allt i från rester från slakt till säckar med frukt. Nu ska återvinningsföretaget FTI få bukt med problemet med hjälp av kameror och återvinningsvärdar.

Säckar med frukt och grönt, rivningsmaterial, trasiga maskindelar, och till och med slaktavfall. Exemplen på vad som dumpas är lång och problemet är stort på många av Skånes drygt 350 återvinningsstationer där några av värstingstationerna bland annat finns i Helsingborg och Kristianstad.

– Alla som lägger något utanför behållarna är skyldiga till nedskräpning, vilket är olagligt, säger Jenny Randborg, regionchef FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

Men problemen är svåra att komma åt. Det är få anmälningar som görs till miljökontoren och att spåra syndarna, är inte det lättaste.

Det är inte hushållsdumpningen som är det stora problemet.

– Här är det många verksamheter som dumpar sitt avfall. Det är det väldigt mycket fruktlådor, mycket säckar med frukt och grönt och det synts att det kommer från verksamheter och inte bara från hushåll. Det är inte hushållsdumpningen som är det stora problemet, säger Jenny Randborg.

Företaget driver runt 6 000 återvinningsstationer i Sverige, liksom 350 bara i Skåne. Varför fler och fler dumpar grovt avfall på vanliga återvinningsstationer istället för på designerade platser kan de inte svara på.

– Vi har faktiskt inte en aning. Vi tycker att det är bra öppetttider och lätt att göra rätt, men det kostar pengar att som verksamhet göra sig av med sopor.

Sopdumpningen är inte bara ett nedskräpningsbekymmer utan utan också ett ekonomiskt. Riktigt hur mycket det kostar FTI villl Jenny Randborg inte säga, men det handlar om mångmiljonbelopp. Bara under årets första tre månader forslade man bort cirka 800 ton otillåtet avfall från sina stationer runt om i landet.

Men sedan i somras har man satt in en rad åtgärder rad för att få bort problemen däribland på nio av Skånes 350 anläggningar. Med ny skyltning, kameraövervakning, värdar, belysning och en ökad information vill man minska dumpningen.

Alla som lägger något utanför behållarna är skyldiga till nedskräpning, vilket är olagligt.

Än så länge är det för tidigt att säga vad åtgärdsprojektet har gett för resultat, men Jenny Randborg hoppas man kunna göra en utvärdering senare i höst.

– Vi hoppas att man ska få upp ögonen för det här. Alla som lägger något utanför behållarna är skyldiga till nedskräpning, vilket är olagligt. Men de här som gör det systematiskt, det är ju dem man vill komma åt på något sätt och se till att de gör som de ska. För vi tror att mycket här är nonchalans helt enkelt.

Förhoppningsvis kan utvärderingen ge oss en hint om vad vi ska göra på nya stationer framöver.

Kommer stationerna se annorlunda ut framöver?

– Tanken är ju att stationerna ska vara tillgängliga dygnet runt för alla medborgare, det är ju ett ansvar, men det är mycket möjligt att det kommer bli på ett annat sätt om det fortsätter så här. Det är ju inte meningen att förpackningsproduktionen ska ta hela kostnaden. Det är så det ser ut i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".