SD: Vi riktar misstroende mot Löfven

Jimmie Åkesson till SVT: För mig är det viktigt att markera och sätta press
0:41 min

Sverigedemokraterna kommer rikta en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven i morgon. Det säger partiledaren Jimmie Åkesson till SVT.

– Vi har ju sagt hela tiden att om inte statsministern ser till att senast i dag också ha avskedat Peter Hultqvist, så vill väcka misstroende mot statsministern och det kommer vi att göra i morgon och då får vi se hur Alliansen ställer sig till det, säger han.

Jimmie Åkesson fortsätter att säga att det är viktigt att markera.

– Den här it-skandalen faller tyngst på statsministern. Han har inte tagit sitt ansvar och jag tror heller inte på hans förklaringen. Dessutom handlar det så klart om att sätta press på Alliansen. Nu när de säger att de vill regera får vi se om de tar chansen, säger han.

– Om jag och mitt parti saknar förtroende för statsministern, och det menar jag att vi har skäl att göra, då ska vi också väcka misstroende. 

Angående att Sverigedemokraterna säger att de under morgondagen kommer att lämna in en misstroendeförklaring både mot statsministern och försvarsminister säger Löfven:

– Det är väl andra gången mot mig, suckar Löfven, och fortsätter:

– Ett parti som säger att de vill bli tagna på allvar och sen inte bryr sig om ett sådant här underlag (underlaget till KU), utan säger att "vi har redan gjort vår analys". Det tycker jag säger allt.

Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach säger att de andra partierna inte kommer att rösta för det här förslaget.

– Sverigedemokraterna vill väl visa dels att de opponerar hårdast och dels att Alliansen inte vågar. En mer oklar fråga är hur det ska gå för försvarsminister Peter Hultqvist och där samtalar Alliansen om hur de ska gå vidare med det, säger han.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".