Försvarsövning hamnen i Kivik.
1 av 4
Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Carl-Johan Djurstedt Holm chefar över övningsmomenten i Kivik.
2 av 4
Carl-Johan Djurstedt Holm chefar över övningsmomenten i Kivik. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Även kajaker ingår i utrustningen, berättar Carl-Johan Djurstedt Holm.
3 av 4
Även kajaker ingår i utrustningen, berättar Carl-Johan Djurstedt Holm. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Rainer Brinkmann, tysk vice amiral, Jens Nykvist, svensk marinchef, Veijo Taipalus, finsk marinchef, Magnus Jönsson, övningsledare.
4 av 4
Rainer Brinkmann, tysk vice amiral, Jens Nykvist, svensk marinchef, Veijo Taipalus, finsk marinchef, Magnus Jönsson, övningsledare. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Kivik

Försvarsövning på plats i hamnen

Övningschef: Sju nationer övar olika moment i ammunitionsröjning
4:42 min

I Kiviks hamn pågår just nu delar av den marina övningen Northern Coasts.

Bakom avspärrningar på kajen står tält, containrar, och olika sorters materiel uppställda, och längs kajen ligger olika slags fartyg. Ett hundratal personer är involverade i övningen här, berättar Carl-Johan Djurstedt Holm, chef för Röjdykardivisionen i Skredsvik och även chef för övningen i Kivik.

- I Kiviks hamn har vi sju olika nationer samlade, 14 olika team, som övar olika moment i ammunitionsröjning - både på land, i hamnmiljö, i vattnet och även en bit ut, man kan nästan säga till ute havs, även om det är ganska långgrunt här i Kivik, säger han.

Det handlar om att samverka, och lära sig varandras metoder och tekniker och skapa gemensamma rutiner.

I de övningsobjekt som lagts ut finns inga explosiva ämnen, enligt Carl-Johan Djurstedt Holm.

- Sedan kan det vara moment där grupperna använder explosivämnen för att omhänderta de objekten. Men det är väldigt små laddningar och väl avvägt utifrån ett miljöperspektiv, och ju bättre man är, ju mindre mindre sprängämne behöver man använda, säger han.

Fram till lördag pågår övningarna i Kivik, som går ut på att lära sig att svetsa samman de olika nationernas grupper, sedan drar de vidare till Ronneby för en insatsövning där.

- Det handlar om att samverka, och lära sig varandras metoder och tekniker och skapa gemensamma rutiner.

Att ni jobbar ihop så här, är det vanligt?

- Det är vanligt, jag har konstaterat att jag har jobbat med alla de här nationerna i olika sammanhang. Det här är nog snarare normalbild än undantag för oss i våran specialiserade bransch, säger Carl-Johan Djurstedt Holm.

Northern Coasts är en årligt återkommande marin försvarsövning. I år är Sverige värdland och 16 olika nationer deltar. Till Kivik idag kom även Sveriges marinchef Jens Nykvist på besök, tillsammans med bland annat Rainer Brinkmann, vice amiral i Tyskland, Veijo Taipalus, Finlands marinchef och Magnus Jönsson, övningsledare.

- Det här är den största Northern Coasts som har genomförts, och det startade ju år 2007, så att nu är det ungefär 55 fartyg och 5000 personer som är inblandade, säger Jens Nykvist.

Vad tränar ni på?

- Det är dels momentövningen, där enskilda grupper med fartyg övar, till exempel att röja minor, till att det blir mer komplexa övningar där man sätter ihop olika fartygsstyrkor, för att lösa allehanda uppgifter.

Övningsledare Magnus Jönsson berättar om det grundläggande scenariot för övningen, som utgår från påhittade länder. Skåne ingår exempelvis i det påhittade Sarka, tillsammans med delar av Danmark.

Just nu är flera större försvarsövningar på gång i Sverige och i Östersjöområdet. Förutom Northern Coasts har den svenska övningen Aurora inletts och även Ryssland ska ha en större övning. Men marinchef Jens Nykvist tror inte att det ska leda till problem.

- Det är mycket verksamhet som kommer att ske samtidigt i september månad i det här området, jag tror inte att vi kommer att se några spänningar på det sättet, däremot kommer ju säkert fartyg och flyg träffa på varandra ute på havet, men det är inget konstigt med det, säger han.

 

Malin Thelin
malin.thelin@sverigesradio.se
P4 Kristianstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".